Fudbaleri Barse ugostili dječaka iz BiH oboljelog od leukemije

Fudbaleri Barse ugostili dječaka iz BiH oboljelog od leukemije

Devetogodišnjem Davudu Džafiću iz Srebrenika, nakon godina borbe sa leukemijom, je ispunjena velika želja – da upozna igrače Barselona. Prije dva dana imao je priliku da vidi zvijezde ovog kluba, između ostalih, Lionela Mesija, Nejmara, Ivana Rakitića, Ardu Turana, Andresa Inijestu i ostale.

Davud je sa šest godina obolio od leukemije. Nakon godina borbe uspio je pobijediti ovu opaku bolest. Veliki je navijač Barselone i želja mu je bila da upozna svoje fudbalske idole. Prije dva dana mu je, zahvaljujući dobrim ljudima, ispunjena velika želja. Katalonski Crveni krst, kancelarija Kluba za članove s posebnim potrebama (OAE) i fondacija Barselone su pomogli Davudu da upozna igrače “katalonskog diva”.

Ekipa Anadolije dočekala je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu Davuda i njegovog oca Halida nakon povratka iz Barselone. Sa šalom katalonskog diva oko vrata i dresom s potpisima igrača nije skidao osmijeh s lica. Sedam dana je bio u Barseloni, obilazio grad, ali i posjetio fudbalske zvijezde tokom njihovog treninga. “Upoznao sam sve igrače. Slikao sam se s Nejmarom i Mesijem. To mi je bila želja. Dobio sam mnogo poklona, šal, kapu, dres s potpisima…

Omiljeni igrač mi je Mesi”, ispričao je ovaj hrabri dječak. Kroz osmijeh kaže da je sada dobro i da je sretan što je upoznao igrače Barse. “Sretan sam što sam upoznao sve igrače. Barselonu gledam od treće godine. I ja igram fudbal s prijateljima”, rekao je Davud.

Otac Halid je kazao da su u organizaciji katalonskog Crvenog krsta i Barselone pozvani u taj grad da budu gosti. Riječ je o organizaciji koja djeluje u cijelom svijetu, a u sklopu koje omoguće djeci da dođu na utakmice ili treninge kluba i upoznaju svoje fudbalske idole.

“Dok smo bili u bolnici na Jezeru u Sarajevu došla je Jasmina Fajkić. Upoznala je Davuda i kada je došao poziv iz Barselone ona se sjetila njega. Nazvala nas je i pitala da li bi Davud želio da ide u Barselonu, na utakmicu. Pitali smo ga i on je bio za. Davud je imao tu čast da bude direktno sa svim igračima Barselone. Oni su svi prolazili pored njega jer su dolazili na trening. Zastajali su i slikali se. Posebno je zastao Nejmar i Mesi koji su proveli malo vremena s Davudom. On me iznenadio jer sam vidio osmijeh koji ja ne poznajem. Bio je presretan, nije mogao da vjeruje da će biti tako blizi Mesija i Nejmara”, ispričao je Halid.

Kako je kazao, Ivan Rakitić je izrazio želju da se vidi s njima poslije treninga, ali nisu imali više vremena. Davud se, istakao je Halid, izborio s leukemijom. “Razbolio se sa šest godina, imao je godinu intenzivnog liječenja u Sarajevu”, dodao je Halid. Veliku ulogu u svemu tome imali su direktor Crvenog krsta Enrik Morist, Albert Alvarez i Karles Godia, Pilar Žinovar, jedan od direktora kluba, potpredsjednik Žordi Kardoner, Kenan Terzić, mladić iz BiH koji vodi projekat “T’acompanyem” za pomoć osobama s posebnim potrebama.

Komentari