Bivši vlasnik Hitlerove rodne kuće tužio državu!

Bivši vlasnik Hitlerove rodne kuće tužio državu!

Bivši vlasnik kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler tužio je državu zbog eksproprijacije, nakon što su poslanici u austrijskom parlamentu usvojili regulativu kako bi osigurali da ovaj objekat nikada ne postane svetilište neonacista, rekao je danas portparol suda.

Donji dom austrijskog parlamenta usvojio je u decembru prošle godine regulativu o obaveznoj kupovini zgrade u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hitler u gradu Braunau am In.

“Dobili smo tužbu vlasnika. Vlasnik pokušava da ospori ustavnu valjanost zakona“, rekao je portparol Ustavnog suda, dodajući da se ovakvi slučajevi rješavaju za nekoliko mjeseci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljivalo je ovu zgradu od 1972. godine i gradske vlasti su je koristile u različite svrhe. Grad Braunau am In nalazi se u blizini granice sa Njemačkom. Posljednjih godina zgrada je bila prazna.

Vlasnik, penzionisana Gerlinde Pomer, u više navrata do sada odbijala je prijedloge vlasti za nagodbom. Njen advokat je rekao da oni neće odustati i da će, ako bude potrebe, iznijeti slučaj i pred Evropski sud za ljudska prava.

(atv)

Komentari