Studenti iz RS mogu u Njemačku na rad

Njemačka ruši rekorde u izvozu

Njemački izvoz porastao je na rekordni nivo prošle godine zahvaljujući većoj tražnji iz zemalja Evropske unije.

To je podiglo trgovinski suficit zemlje na rekordni nivo od 252,9 milijardi evra, saopštila je njemačka Savezna kancelarija za statistiku.

U protekloj godini, najveća evropska privreda izvezla je robe u vrijednosti od 1.207,5 milijardi evra, odnosno 1,2 odsto više nego 2015, dok je uvezla za 956,6 milijardi evra, što je porast od 0,6 odsto.

U 2015. godini spoljnotrgovinski suficit iznosio je 244,3 milijardi evra.

Ovi rezultati mogli bi da podstaknu kritike inače upućene Njemačkoj oko njene trgovinske razmjene koja se smatra previsokom i oko nedostatka reinvestiranja novca zarađenog od izvoza.

Najnovija kritika stigla je krajem januara od savnetnika američkog predsnednika Pitera Navara koji optužuje Berlin da “iskorišćava” druge zemlje Evropske unije i SAD sa precijenjenim evrom čime njemački proizvodi postaju konkurentniji.

Međutim u prošloj godini najviše je porastao njemački izvoz za Evropu koji se povećao 2016. na 707,9 milijardi evra ukupno, sa porastom od 1,8 odsto prodaje zemljama evrozone i 2,8 odsto drugim evropskim zemljama.

Izvoz drugim neevropskim zemljama, znači uključujući i SAD, koji je prvi komercijalni partner Njemačke je neznatno pao prošle godine za 0,2 odsto na 499,6 milijardi evra.

Takođe, Njemačka je smanjila svoj uvoz iz neevropskih zemalja za 1,7 odsto ali je za 1,8 odsto povećala uvoz iz Evrope.

Samo u decembru 2016. godine, njemački izvoz je pao 3,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz ostao nepromijenjen.

Izvor: Agencije

Komentari