Finska ojačava vojsku zbog straha od Rusije


Finska je juče objavila da će za 50.000 ljudi koji mogu biti mobilizovani ojačati svoje vojne formacije za slučaj rata, nastavljajući se pripremati dok prati naoružavanje Rusije.

Finska, koja nije članica NATO-a, će sa 230.000 povećati broj svojih vojnika na 280.000 kako bi “poboljšala svoje obrambene kapacitete državne teritorije”, kaže vlada u izvještaju o odbrani zemlje.

Finska s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km.

“Rusija želi pojačati svoj status velike sile i navela je da joj je cilj režim sigurnosti utemeljen na sferi uticaja”, dodala je vlada i naglasila da je oslabljena geopolitička stabilnost Baltičkog mora.

Povećanje broja pripadnika prati skroman porast od 55 miliona evra godišnje izdvajanja za obranu, koje sada iznosi 2,4 milijarde evra, ali je vlada naglasila da će se nakon 2020. izdvajanja ubrzati.

Zemlja je započela modernizaciju mornarice i takođe treba izabrati vrstu borbenog aviona koji bi do 2030. trebao zamijeniti njene zastarjele avione McDonnell Douglas F/A Hornet.

Ministar obrane Peteri Orpo je ocijenio da bi vojna izdvajanja trebala porasti s 0,3 na 0,4 odsto BDP-a te dostići 1,5 ili 1,6 odsto do 2020.

Finska je u oktobru potpisala sa SAD sporazum o vojnoj saradnji kao što je Švedska učinila u junu. Dvije nordijske zemlje vode vrlo blisku obrambenu politiku.

Komentari

ok fest
ok fest