Rusija do kraja godine isplaćuje ostatak duga BiH

Rusija do kraja godine isplaćuje ostatak duga BiH

Rusija će završiti otplaćivanje spoljnog duga Sovjetskog Saveza prije kraja ove godine, piše list „Izvestija“, pozivajući se na Ministarstvo finansija Rusije.

Posljednja tranša biće isplaćena Bosni i Hercegovini do kraja 2017. godine, objavio je list.

Rusija je 2015. godine platila više od 415 miliona dolara Kini, od kojih je veći dio bio sovjetski spoljni dug. Ruska banka „Vnješekonombank“ saopštila je da je u potpunosti isplatila sovjetski dug prema Kini na zahtjev Ministarstva finansija.

Vladin izvor je za „Izvestija“ rekao da bi isplata Bosni i Hercegovini mogla da bude zaključena prije ljeta.

Prošle nedelje Ministarstvo finansija Rusije informisalo je javnost o izmirenju 60,6 miliona dolara sovjetskog duga prema Makedoniji i saopštilo je da je jedini zaostali dug iz sovjetske ere ostao prema Bosni i Hercegovini. Obje zemlje uspostavljene su nakon raspada Јugoslavije i dobile su pravo na povraćaj dijela duga bivšeg SSSR-a.

Lideri Ruske, Ukrajinske i Bjeloruske republike sastali su se 8. decembra 1991. godine na državnom imanju u bjeloruskoj Beloveži kako bi potpisali Beloveški sporazum kojim je formalno objavljen raspad Sovjetskog Saveza i stvaranje Zajednice Nezavisnih Država. SSSR se zvanično raspao dvije nedjelje kasnije, 26. decembra 1991. godine.

Komentari