Dodik: BiH je lider među evropskim zemljama po broju dobrovoljaca u ID (VIDEO)

U nastavku posjete Moskvi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je intervju za tamošnju Carigradsku TV.

U intervjuu je spomenuo da Republika Srpska “bilježi rast BDP od tri procenta, iako nijedna zemlja bivše Јugoslavije nije dostigla predratni nivo ekonomskog razvoja i proizvodnje”.

Dodik se zahvalio Rusiji na zalaganju za poštovanje Dejtona, ali naglasio da postoji “paradoks”.

Visoki predstavnik u BiH, koji bi trebalo strogo da sprovodi ovaj Sporazum, sve napore usmjerava na njegovo uništenje. Kada je Bakir Izetbegović podnio zahtjev za ponovno razmatranje presude Srbije za genocid, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov sazvao je sjednicu PIC-a da se razgovara o tome. Neophodno je da se podsjetimo i ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN, kada se razmatrala britanska rezolucija za genocid u Srebrenici. U tom smislu, mi smo zahvalni Rusiji za nepristrasnu poziciju”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske se osvrnuo i na rusku vojnu intervenciju u Siriji.

“Sigurno ste primjetili vezu između događaja u Siriji i BiH. Bosna i Hercegovina je lider među evropskim zemljama po broju dobrovoljaca koji idu da se bore pod zastavom Islamske države. Mi govorimo o više od 500 pristalica ideje radikalnog islama, koji će se prije ili kasnije vraćati. Ovaj problem je veoma ozbiljan i predstavlja uznemirujuća očekivanja”, rekao je Dodik.

(Nezavisne)

https://www.youtube.com/watch?v=L5esxor9NAU

Komentari