Čović: Pojedini lideri odradili sjajnu predizbornu kampanju za Dodika

Sud u Hagu potvrdio: Pisma članova Predsjedništva BiH stigla, čeka se odluka

Ambasada BiH u Holandiji zaprimila je novo pismo Međunarodnog suda pravde za članove Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, saznaje Večernji list.

Potvrda Suda

U pitanju je potvrda Suda da je ova institucija zaprimila odgovore iz ureda članova Predsjedništva upućena na pismo koje je Međunarodni sud pravde uputio u Sarajevo krajem prošle sedmice.

U prvom pismu iz Međunarodnog suda pravde upućenom trojici članova Predsjedništva BiH tražilo se objašnjenje od sve trojice vezano uz legitimaciju Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim Sudom, a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. godine.

U pismu Međunarodnog suda pravde navodi se da su ovom Sudu u vezi s osporavanjem legitimiteta pisali predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i to 13. jula 2016., te ministar vanjskih poslova Igor Crnadak 3. februara 2017. godine.

Registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu Philippe Couvreur, koji je potpisao to prvo pismo, obavještava članove Predsjedništva da je zahtjev za reviziju presude primljen na registru Suda.

Međutim, kako se navodi, na registru su zaprimljena i dva spomenuta pisma Ivanića i Crnatka…

(NN/vecernji.ba)

Komentari