Ili pružni prelaz ili blokada željezničkog saobraćaja

Ili pružni prelaz ili blokada željezničkog saobraćaja

Savjet dobojske Mjesne zajednice Stanovi uputio je danas zahtjev nadležnim institucijama Republike Srpske da obezbijede pružni prelaz u naselju Grabovica na kojem je 12. marta u sudaru voza i automobila tragično stradala porodica Đedovac, jer će u suprotnom blokirati prelaz i obustaviti željeznički saobraćaj.

Predsjednik Mjesne zajednice Željko Ninković rekao je novinarima da je zahtjev upućen na adrese Vlade Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza, te Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.
“Tražimo da se pružni prilaz obezbijedi zvučnom ili svjetlosnom signalizacijom, a najbolje rješenje bilo bi postavljanje rampe”, naveo je Ninković tokom današnjeg mirnog protesta mještana koji su se okupili oko pružnog prelaza.

Od ovih institucija mještani zahtijevaju i da sprovedu radnje i utvrde da li su legalno izgrađeni objekti sa lijeve i desne strane pružnog prelaza za koje tvrde da ometaju vidljivost prelaska.

“Tražimo od nadležnih institucija tumačenje da li su ti objekti postavljeni u skladu sa zakonom, imaju li urbanističku i građevinsku dozvolu, a ako nemaju tražimo da se hitno sruše objekti i utvrdi ko je odgovoran za to”, istakao je Ninković.

On je podsjetio da se na ovom pružnom prelazu od 2013. godine dogodilo šest udesa, od kojih i jedan sa smrtnim ishodom u kojoj je stradala četvoročlana porodica Đedovac.

Prema njegovim riječima, većina nesreća dešava se u noćnim časovima, jer prugu cijelom dužinom prati regionalni put, te vozač ne može procijeniti da li u suret dolazi drumsko vozilo ili voz.

Slavko Božičković kaže da se na ovoj prometnoj saobraćajnici koja vodi u Stanove ne osjeća sigurno, jer vidljivost ometaju objekti uz prugu i šiblje.

Živko Đedovac kaže da je nesreća sa porodicom Đedovac inicirala aktivnosti da se konačno obezbijedi ovaj pružni prelaz.

U saobraćajnoj nesreći koja se desila u nedjelju, 12. marta, u dobojskom naselju Grabovica u sudaru automobila i voza na pružnom prelazu smrtno su stradali supružnici Zlatko i Slavica Đedovac i njihove kćerke Kristina i Nikolina.

(GlasSrpske)

Komentari