Kako je Kotor Varoš postao privredno čudo?


Kotor Varoš doživljava pravi privredni bum. U proteklih nekoliko mjeseci posao je dobilo 400 ljudi, a do kraja godine, u planu je zapošljavanje još 600 radnika.

Opština na oko i ne djeluje pretjerano razvijeno, ali od nje mnoge urbanije imaju štošta da prepišu. Investitori najviše ulažu u realni sektor, a za njih postoje posebne pogodnosti. Administrativne prepreke lako se preskaču, a do građevinske i lokacijske dozvole, kažu u opštini, može se za dva dana.

“Nastojimo da budemo ažurni. Stavljamo svakako svaki zahtjev investitora koji dolaze, on se prioritetno rješava. Pravimo izuzetno dobru saradnju s investitorima, u stalnoj smo komunikaciji s njima”, kaže Mladen Trivunović, zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš.

Investitori su u posljednje vrijeme sve više zainteresovani za mašinsku industriju. U “Sim Tehniku”, firmi koja proizvodi i izvozi dijelove za automobile, kažu da je sve teže doći do kvalifikovanog radnika. Sada zapošljavaju 230 ljudi, ali će im, kažu, trebati još. Zato su počeli da ih uvoze iz Banjaluke, Teslića, Čelinca i Kneževa.

“Na tom pitanju mi moramo, da kažem, jednim dijelom sami da se pomažemo, to jest, da radimo internu edukaciju radnika, obuku i pripremu za rad. Jedan dio obuke imamo u saradnji sa srednjom školom Kotor Varoš, tu radimo praksu, a ujedno nadopunjujemo svoje potrebe”, rekao je Mišo Bijelić, tehnički direktor kompanije “Sim Tehnik”.

U tom sektoru, radna snaga se angažuje još tokom školovanja. Tako su svi srednjoškolci mašinski tehničari, odmah poslije mature dobili posao. Mašinski radnici ne mogu da se požale. Posla, kažu, barem u proizvodnji, ima sasvim dovoljno.

“Ko želi da radi, lako je naći posao, stvarno. Mi imamo ovde 70 posto mladih ljudi koji završe srednju školu i zaposlenje odmah poslije prakse nalaze ovde”, kaže Vanja Arnautović, radnik “Sim Tehnika”.

Slično je i u fabrici obuće “Dermal”. Najviše obuće izvoze, a njihove cipele nose francuski i američki vojnici. Kotorvaroškim opasačima služe se čak i italijanski karabinjeri. Pošto se konstantno šire, nedeljno zapošljavaju i do pet novih radnika.

“Evo u zadnje dvije godine to je jako veliki rast, sa 200 radnika smo na 500 radnika. Što se tiče opština, uglavnom je to sa kotorvaroške opštine radnici, a imamo sve više prijava i iz Čelinca i Banjaluke”, ispričala je Katarina Bubić, fabrika obuće “Dermal”.

Zbog potreba tržišta rada, u srednju školu poslije deset godina vraća se i obućarski smjer. I ne čudi, jer fabrika sportske obuće “Sportek” i ove godine planira da zaposli najviše ljudi.

Italijanska kompanija “Sportek”, za dvadesetak godina, došla je od 15 na više od dvije hiljade radnika.

Ohrabruju i statistički podaci – prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u Kotor Varošu radi 5200 ljudi. Na Birou je ostalo nešto više od dvije hiljade, od čega većina živi u inostranstvu. Zbog konstantnog priliva investicija, opština je prošle godine imala jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Srpskoj.

Komentari