Na crnoj listi “Šuma Srpske” skoro 600 firmi


“Šume Republike Srpske“ objavile su crnu listu neposlovnih partnera na kojoj se nalazi skoro 600 firmi, od kojih ne mogu da naplate oko 16 miliona KM, prenosi portal CAPITAL.ba.

Na listi se nalaze 584 firme, najviše ih je iz RS, ali nije zanemariv broj ni onih iz FBiH kao i iz Srbije.

Osim nekoliko firmi, među kojima su „Kozaraputevi“ Banjaluka, „Nova Forma“ Šamac , „Nova Borja“ Teslić, na listi se uglavnom nalaze manje poznati kupci, za koje i sam direktor „Šuma RS“ Risto Marić priznaje da su to uglavnom bile „tašna-mašna“ firme.

Marić je danas za CAPITAL rekao da se na ovoj listi nalaze firme čiji su dugovi, „teški“ oko 16 miliona KM, nastali od 2007. do 2013. godine i da će oni biti naplaćeni u malom procentu.

On tvrdi da „Šume RS“ od 2014. godine imaju procenat naplate od 98,7 odsto, a da se i onaj dio koji se prenese u narednu godinu naplati.

„Od kada sam ja na čelu „Šuma RS“ nemamo sumnjivih i spornih potraživanja. Naša naplativost u zadnje tri godine je 98,7 odsto, a i sve ostalo što pređe u narednu godinu je naplaćeno. Kada su u pitanju sumnjiva i sporna potraživanja od 2007. do kraja 2013. godine, mi smo već otpisali potraživanja kupcima kod kojih smo iskoristili sve zakonske mehanizme za naplatu. Od ovog duga koji je ostao, a to je oko 16 miliona realno je naplativo oko 5,5 miliona KM, sve ostalo je neizvjesno“, rekao je Marić.

On je istakao da se na listi uglavnom nalaze „tašna-mašna“ firme, izuzev nekoliko preduzeća koja su bila državne, pa otišla u stečaj.

Govoreći o odgovornosti bivših direktora za gomilanje ovih dugova, Mrić je rekao da je „to sve završilo u tužilaštvu“.

Komentari

ok fest