Dobavljači najavili da će obustaviti isporuke Agrokoru

Dobavljači najavili da će obustaviti isporuke Agrokoru

Predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora upozorili su da će, ukoliko se danas ne postigne dogovor sa bankama, prekinuti isporuke robe hrvatskom koncernu.

“Želimo da riješimo svoj egzistencijalni problem. Јedino dobavljači `upumpavaju` gotovinu u Agrokor. To je neodrživo i može da traje još 24 časa, nakon toga krenuće obustave i blokade. Agrokor mora da isplati plate naredne sedmice, pa ćemo tada vidjeti ima li novca”, rekao je direktor Dukata Alen Fontana.
On dodaje da ovo nije pitanje jedne kompanije, već lanca, u kojem je 100.000 ljudi, prenose hrvatski mediji.

“Najveći problem je u regresnim pravima finansijsko-robnih mjenica. Ukoliko koncern ne podmiruje dug, to ide na teret dobavljača, koji nisu u mogućnosti da to finansiraju”, kaže Fontana.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna Agrokor, te kompanija Ledo, Tisak, PIK Vrbovec i Belje. Јuče je blokiran i račun kompanije Frank, jednog od najvećih Agrokorovih dobavljača.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovog koncerna.

Komentari