Od sutra Agrokoru isporuka samo hljeba i mlijeka


Koordinacija dobavljača “Agrokora” od sutra će prekinuti isporuke svih namirnica ovom koncernu, osim hljeba i mlijeka, potvrđeno je danas iz ovog udruženja.

Iz koordinacije su pojasnili da će obustava trajati dok se dobavljači ne dogovore sa bankarima o narednim koracima, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas dobavljače da budu strpljivi i izrazio uvjerenje da će stanje biti normalizovano naredne sedmice.

Predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača “Agrokora” upozorili su juče da će, ukoliko se ne postigne dogovor sa bankama, prekinuti isporuke robe hrvatskom koncernu.

“Želimo da riješimo svoj egzistencijalni problem. Jedino dobavljači `upumpavaju` gotovinu u `Agrokor`. To je neodrživo i može da traje još 24 časa, nakon toga krenuće obustave i blokade. `Agrokor` mora da isplati plate naredne sedmice, pa ćemo tada vidjeti ima li novca”, rekao je direktor “Dukata” Alen Fontana.

On je dodao da ovo nije pitanje jedne kompanije, već lanca, u kojem je zaposleno 100.000 ljudi.

“Najveći problem je u regresnim pravima finansijsko-robnih mjenica. Ukoliko koncern ne podmiruje dug, to ide na teret dobavljača, koji nisu u mogućnosti da to finansiraju”, kaže Fontana.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune “Agrokora”, te kompanija “Ledo”, “Tisak”, PIK “Vrbovec” i “Belje”. U srijedu, 5. aprila, blokiran je i račun kompanije “Frank”, jednog od najvećih “Agrokorovih” dobavljača.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovog koncerna.

(Srna)

Komentari