Trampov ratni kabinet – ko je odlučivao o napadu u Siriji?

Trampov ratni kabinet – ko je odlučivao o napadu u Siriji?

Portparol Bijele kuće Šon Spajser objavio je na Tviteru fotografiju sa sastanka zvaničnika američke administracije i predsednika Donalda Trampa uoči vazdušnog napada na sirijsku vojnu bazu.

Na slici se vidi kako desetak najviših savjetnika zajedno sa Trampom sjedi za malim stolom u sigurnoj sobi Trampove rezidencije Mar-a-Lago.

Sa njegove lijeve strane sjedi državni sekretar Reks Tilerson, sa desne, pomalo iznenađujuće, ministar trgovine Vilbur Ros i ministar finansija Stiv Menušin, prenose američki mediji.

Tu su i Trampov zet Džered Kušner, strateg Stiv Benon, šef kabineta Bijele kuće Reins Pribus, savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R.Mekmaster, kao i još nekoliko savetnika.

Na fotografiji je i jedna žena – Dina Pauel, zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Ministar odbrane Džejms Matis, potpredsjednik Majk Pens i general Džozef Danford uključili su se preko video-konferencijske veze na sastanak.

Slika je podsjetila na fotografiju bivšeg predsednika Baraka Obame i njegovog najužeg kruga saradnika 2011. godine dok posmatraju kako se odvija akcija ubistva Osame bin Ladena, navode agencije.

Ubrzo po okončanju sastanka, Tramp se obratio naciji rekavši da je “u vitalnom interesu za nacionalnu bezbjednost SAD da spriječe širenje i upotrebu smrtonosnog hemijskog oružja”.

Američka vojska ispalila je na desetine krstarećih raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu za koju tvrde da je iz nje pokrenut ovonedjeljni napad hemijskim oružjem u kojem je zabilježen veliki broj žrtava.

(Nezavisne)

Komentari