Poziv dobavljačima iz Srpske da dostave podatke o potraživanjima


Privredna komora Republike Srpske pozvala je dobavljače hrvatskog koncerna “Agrokor” iz Srpske da dostave podatke o svojim potraživanjima prema “Konzumu” ili drugim “Agrokorovim” firmama-kćerkama u BiH, kao i rokovima plaćanja.

U saopštenju Privredne komore navodi se da će ovi podaci poslužiti za pripremu informacija za razgovor sa Vladom Republike Srpske u vezi sa definisanjem prioritetnih mjera s ciljem podrške i zaštite poslovnih subjekata iz Republike Srpske.

“To će omogućiti da se zauzme stav na nivou vlada u BiH, s ciljem jedinstvenog rješenja za ‘Konzum’ i ‘Agrokor’ u BiH, prije svega za izmirenje svih dospjelih potraživanja prema domaćim dobavljačima”, navode u Privrednoj komori.

Sve dodatne informacije u vezi sa dostavljanjem podataka privrednici mogu naći na internet stranici Prirvedne komore Republike Srpske njnjnj.komorars.ba.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je u ponedjeljak, 10. aprila, Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika “Agrokora”, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima i od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u “Agrokoru”.

Sabor je 6. aprila, usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani “leks ‘Agrokor'”, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna /milijardu evra/, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Prema tom zakonu, kreditor koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern da bi sistem mogao normalno da funkcioniše ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od čega najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca “Agrokora”.

Komentari