Kompanije zbog dugova prekidaju saradnju sa Konzumom


Kriza u “Agrokoru” počela je da se preliva i u BiH zbog čega su neke domaće kompanije što zbog dugovanja, što zbog poslovne politike hrvatskog giganta, smanjile ili potpuno prekinule saradnju sa njegovim firmama-kćerkama.

Kako bi zaštitili domaće privrednike Privredna komora RS pozvala je juče sve dobavljače “Agrokora” iz Srpske da dostave podatke o potraživanjima prema “Konzumu” ili drugim firmama. U Privrednoj komori su istakli da će im ovi podaci poslužiti za razgovor sa Vladom RS u vezi sa definisanjem prioritetnih mjera s ciljem podrške firmama iz RS.

– Ovi podaci omogućiće da se zauzme stav na nivou vlada u BiH, s ciljem jedinstvenog rješenja za “Konzum” i “Agrokor” u BiH, prije svega za izmirenje dospjelih potraživanja prema domaćim dobavljačima – naveli su u Privrednoj komori.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je neophodno učiniti sve da se “cunami” koji je zadesio “Agrokor” što manje osjeti u BiH.

– Entiteti imaju najveći interes za to, jer dobar dio “Agrokorovih” firmi djeluje u FBiH i nije samo riječ o “Konzumu”, nego i o dobrim kompanijama kao što su “Velpro”, “Zvijezda”, “Ledo”, “Kiseljak” – naveo je Šarović.

U banjalučkoj “Vitaminci” ističu da od hrvatskog koncerna potražuju značajne iznose novca i njegov krah nanio bi im ogromnu štetu.

– Našili smo se u situaciji da u tri države imamo problema sa naplatom s obzirom da značajan dio proizvoda koji izvozimo u Hrvatsku i Sloveniju ide u “Agrokorove” trgovine, a s njima poslujemo u FBiH ali i u RS. Oko 20 odsto prometa naših godišnjih količina je kod njih i iskreno se nadamo da će naći rješenje da naplatimo naš novac – rekao je direktor “Vitaminke” Žarko Mikić i dodao da u posljednjih 15 dana nisu imali uplata iz ovog hrvatskog giganta. Dodao je da “Vitaminka” nije prekinula isporuku robe “Agrokorovim” trgovinama jer smatraju da im je potrebno pomoći.

Generalni direktor “Perutnine Ptuj” za BiH Mladen Andrić kaže da o konkretnim dugovanjima “Konzuma” prema njihovoj firmi ne može govoriti, ali naglašava da su ta potraživanja dovedena u bezbjedne okvire poslovanja.

– Smanjili smo saradnju s “Konzumom” na minimum i čekamo rasplet situacije. Od prošle sedmice naše meso se ne prodaje na njihovim policama i okrećemo se drugim trgovcima u BiH. “Konzumu” isporučujemo samo prerađevine u minimalnim količinama – rekao je Andrić.

U preduzeću “Vitinka” kažu da situacija sa “Agrokorom” neće uticati na njihovo poslovanje s obzirom na to da im već neko vrijeme ne isporučuju proizvode.

– Prekinuli smo saradnju s njima i robu im ne isporučujemo jer su forsirali samo svoje brendove i proizvode. Njihovo ponašanje je doprinijelo svemu ovome – rekli su u “Vitinki”.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić tvrdi da se još niko iz “Agrokorovih” firmi kćerki iz BiH nije obraćao komori s primjedbama ili žalbama.

Dugovanja dobavljačima iz BiH iznose oko 170 miliona KM, što ne može ugroziti ekonomske prilike u ovoj zemlji – kazao je Bojić.

Isporuku robe “Konzumu” u BiH juče je obustavila “Koka-Kola”.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od čega najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je “Sberbanka”, koja drži više od polovine duga “Agrokora”.

Muzička čestitka
Pripadnici hrvatske policije juče su pretražili sjedište “Agrokora” u Zagrebu zbog muzičke čestitke koja je naslovljena na bivšeg direktora za restrukturiranje ovog koncerna Antonija Alvareza, a koja je okarakterisana kao “paket sumnjivog sadržaja”. Poslije provjera utvrđeno je da je pošiljka bezopasna.

– Ekipa stručnjaka sa psom za otkrivanje eksploziva stigla je po prijavi u sjedište “Agrokora”, ali poslije polučasovnog pregleda utvrđeno je da nije riječ o “paklenoj napravi”- navedeno je iz hrvatske policije.

Komentari