Suđenje specijalcima: Dokazi prikupljeni uz brojne greške


Prikupljanje dokaza, poput oružja i municije, nakon krađe 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška, obilježile su brojne greške inspektora i krimtehničara angažovanih na uviđaju odnosno istrazi.

To je danas u Okružnom sudu u Banjaluci ustvrdio Bruno Franjić, stalni sudski vještak kriminalističke struke, u nastavku suđenja trojici suspendovanih specijalaca, te Olegu Bandi, suvlasniku autokuće “Kvatro”, optuženim za razbojništvo počinjeno 22. septembra 2015. godine.

U sudnici, pokazujući fotografije nastale tokom uviđaja nakon pljačke, Franjić je ukazao na brojne propuste. Između ostalog, zaključio je da su čaure pomjerane.

“Postoje slučajevi da tokom fotografisanja razmjernik nije pravilno postavljen i ne mogu se utvrditi dimenzije čaura, a ne vide se ni oznake na dancetu. Osim toga, nije moguće utvrditi tačan položaj u kojem je čaura pronađena”, rekao je Franjić.

On je potvrdio da su tokom uviđaja fotografisani i pištolj s okvirom i municijom, koji nije bio fiksiran prema pravilima kriminalističke tehnike, a isti slučaj je i s pronađenim ručnim bacačem odnosno zoljom, koja, kako je rekao, nije fotografisana uz pomoć razmjernika.

Osvrnuo se i na zapisnik o uviđaju sačinjen na lokaciji gdje je pronađeno pet automatskih pušaka, te pet okvirova za municiju.

“Nema nijedne fotografije na kojoj je prikazana automatska puška fotografisana pojedinačno, što je protiv svih pravila kriminalističke prakse”, naveo je Franjić.

Za krađu 617.000 maraka, koliko je vozilom “Sector Securityja” prevoženo iz UniCredit banke u Banjaluci za Zagreb, optuženi su, uz Bandu, i suspendovani specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović.

Ranije su, nakon priznanja krivice, osuđeni bivši specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić, kao i Danijel Kuzmić, nekadašnji radnik “Sector Securityja”.

(Nezavisne)

Komentari

Plavi Telefon