Za Dragoljuba iz Višegrada kažu da je brži od Gugla


Dragoljub Stojanović (69) iz Višegrada ima gotovo nevjerovatno pamćenje, te kao od šale može da zapamti na hiljade brojeva, pojmova i imena.

Za ovog ljubitelja tradicije, koji je rođen u Goraždu, kažu da je živa enciklopedija, a kada je riječ o zdravicama nema mu ravnog, pa je i na 50. saboru trubača u Guči osvojio titulu najboljeg zdravičara. Njegovi sugrađani u šali kažu da je brži od “Gugla”, piše “Glas Srpske”.

– Znam napamet i u svakom trenutku mogu da ih kažem, odrecitujem, više od 300 zdravica koje se koriste u različitim prilikama na svečanostima posebno vjerskog karaktera – kaže Stojanović.

Pored zdravica Dragoljub zna i imena, prezimena, godine rođenja i smrti tačno osamdeset srpskih svetitelja.

– Prvi je bio Simenon Mirotočivi, otac Svetog Save, a poslednji, pojedinačni je Simeon Dajbavski – objašnjava Stojanović i počinje da govori njihova imena.

Stojanović kaže da je na prestolu bilo 40 rimskih, 86 vizantijskih, 27 ruskih careva i 36 turskih sultana, a spreman je da ih nabroji kao da čita iz neke knjige.

Kaže da je stolovalo ukupno 16 ruskih patrijarha, prvi je bio Jov, a sadašnji je Kiril.

Pravu zbrku Stojanović je napravio kad je u Muzeju u Istanbulu kustos nabrajao imena turskih sultana, a on ga je ispravio jer je pogrešio imena i godine na vlasti njih dvojice.

– Začudio se kad sam mu ‘izdeklemovao’ napamet sva imena sultana a posebno mu je bilo interesantno što sam Srbin, a poznajem otomansku istoriju – objašnjava Stojanović.

Zapamtio je Dragoljub i imena 45 srpskih patrijarha.

Stojanović priča da ni njemu nije jasno kako može da zapamti toliko imena. Kaže da ponekad “vidi” u mislima ispisana imena po redosljedu ili jednostavno jednom ili više pročita i sve to zapamti.

Čuveni zdravičar je rođen u Goraždu, a živi u Višegradu. Predsjednik je SKPD “Prosvjeta” u Novom Goraždu i Pevačkog društva “Sveti Đorđe”.

(Glas Srpske)

Komentari

ok fest