Nova pravila: Direktor Agencije za bankarstvo može biti krivično gonjen

Nova pravila: Direktor Agencije za bankarstvo može biti krivično gonjen

Protiv budućeg direktora Agencije za bankarstvo može da bude vođen krivični postupak. To je novina u ponovljenom konkursu za rukovodstvo Agencije, koji je otvoren još dva dana. Izostanak krivičnog gonjenja kao eliminacionog faktora razbjesnio je opozicione poslanike.

Lider PDP-a, Branislav Borenović, podsjeća da je prva žena Agencije, Slavica Injac, uhapšena pod sumnjom da je oštetila bankarski sektor za više od sto miliona maraka. Kaže, po novim uslovima bez problema bi ponovo mogla da se prijavi, pa čak i da bude izabrana.

“Tu je jasno da Vlada ne preza ni od čega. Vladajuća koalicija radi svojevrsno nasilje nad zakonima i nad Ustavom, i da to otvara potpuno jedan novi proces kandidovanja ljudi koji su odgovorni za razna druga djela za koja su sankcionisana, ali je ovde potpuno jasno da je u pitanju nastavak podjele plijena”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

To je drugi konkurs raspisan u posljednjih pet mjeseci. Prvi se završio fijaskom u Narodnoj skupštini, jer Srđan Kondić i Dragan Serdar, kandidati koje je predložila Vlada, nisu dobili podršku većine poslanika.

Vojin Mitrović, koji odnedavno više ne glasa u paketu sa SNSD-om, presudio je na prethodnom konkursu. Pošto je bio uzdržan, a njegova podrška se očekivala, Kondiću je za direktorsku fotelju zafalio jedan glas. Mitrović poručuje da nije glasao jer je konkurs raspisan po starom Zakonu, a kandidati su predloženi po novom. Već sada zna koji će taster pritisnuti kada za to dođe vrijeme.

“Vidjećemo kada dođe na dnevni red u Skupštini ko su kandidati, da li se protiv tih kandidata vodi krivični postupak ili ne. Ako bude protiv tih kandidata vođen krivični postupak, ja ću ponovo biti protiv ili suzdržan. Uglavnom, neću podržati to”, rekao je samostalni poslanik u NS RS Vojin Mitrović.

Ministar finansija nije bio raspoložen da pojasni zbog čega je tekst konkursa mijenjan. Iz njegovog resora poručuju da je još rano govoriti koliko se kandidata prijavilo i ko su oni, jer, kažu, koverte još nisu otvorene. Direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo, na prijedlog Vlade imenuje Skupština, i to na period od pet godina.

(atv)

Komentari