Bećković: Sačuvati ćirilicu – okupatori su je zabranjivali


Akademik Matija Bećković izjavio je da je dovoljan razlog da Srbi sačuvaju ćirilično pismo staro hiljadu godina to što ga je svaki okupator zabranjivao.

“I da nema drugih razloga, to je dovoljno da ono bude sveto i sačuvano u svakom narodu koji se dokopao slobode”, rekao je Bećković za “Večernje novosti” povodom najave Grada Beograda da će donijeti konkretne mjere za zaštitu tradicionalnog pisma.

Akademik Miro Vuksanović izjavio je da ga je obradovala ta najava i da smatra da bi svako dobronamjeran volio da se ona ostvari.

“Ako makar i ovlaš pogledamo ulice, stičemo utisak da je to nemoguće jer njima odavno već vlada latinica. Pozdravljam svaki pokušaj da se to promeni”, rekao je Vuksanović.
Profesor Miro Lompar ocijenio je da je potez beogradskih vlasti dobar i da je posrijedi ispravna odluka koju bi trebalo dopuniti mjerama zakona i akcijama na popularizaciji ćirilice.

I profesor Veljko Brborić pozdravio je mjere grada Beograda i konstatovao da je ćirilici potrebna neka vrsta državne podrške ili će biti ugrožena.

“Treba, međutim, biti oprezan da se ova mera ne bi shvatila kao neformalna zabrana latinice”, rekao je Brborić.

Komentari

ok fest