Šarović: Rekonstrukcija “Konzuma” u tri faze


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da bi rekonstrukcija trgovinskog lanca “Konzum” u BiH trebalo da bude sprovedena u tri faze.

Dodao je da to nije informacija povjerenika Vlade Hrvatske Ante Ramljaka, već “relevantnih izvora iz te priče”.

U prvoj fazi bi na tržište BiH trebalo da dođe slovenački “Merkator”, i to samo u one trgovine koje je imao prije nego što ga je preuzeo koncern “Agrokor”, rekao je Šarović.

On je naveo da bi u drugoj fazi “Merkator” preuzeo “Konzumove” prodavnice koje se nalaze u tržnim centrima, te dodao da bi u trećoj fazi trebalo da preuzme sve objekte i kompletnu imovinu “Konzuma”, prenosi “Dnevni avaz”.

Šarović kaže da je ideja da “Merkator” zamijeni “Konzum” tek u povoju, jer je za to potrebna saglasnost ključnih povjerilaca “Agrokora”, ali i Slovenaca.

“U suštini, ovim se ne bi promijenila vlasnička struktura, ali bi upravljanje preuzeo `Merkator`. Sve to lijepo zvuči, ali ima mnogo stvari koje su nedorečene”, smatra Šarović i dodaje da je riječ o vrlo osjetljivoj temi, jer se mora uspostaviti sistem koji bi omogućio da se zbrinu dobavljači.

Komentari