Da li je hrana sa poda opasna?

Da li je hrana sa poda opasna?

 

Da li je opasno da mališani jedu hranu koja je pala na pod? Anketa Hygiene Councila, grupe zdravstvenih radnika koji se bave pitanjima higijene, pokazala je da 77 posto majki djece mlađe od pet godina smatra da nije, jer se na taj način jača imunitet. One su prihvatile teoriju po kojoj organizam treba da “trenira” u borbi protiv bakterija, pa im nije problem da bebama vrate u ruku hranu koju su ispustile.

Doktorka Kejtlin Barns iz Medicinskog centra Univerziteta Tufts kaže da ne treba ohrabrivati djecu da to čine, ali ni da izbjegavaju potpuni kontakt sa nečistim stvarima, jer pretjerana zaštita od rutinskih bakterija nije dobra. Njen kolega profesor dr Džoel Vajnštok smatra da roditelji treba da pronađu sredinu.

– Postoje bakterije koje nam pomažu, ali treba limitirati izloženost mikroorganizmima koji izazivaju ozbiljne bolesti – upozorava stručnjak. – Neka oboljenja koja su uglavnom bila nepoznata u 18. vijeku i ranije, sada postaju sve češća, pa nije baš uvijek dobro da se jede nešto s poda ili prljavim rukama.

(Novosti)

Komentari