Čović: Uskoro novo rješenje za akcize na gorivo


Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će vrlo brzo morati biti nađeno rješenje kada je riječ o akcizama na gorivo.

“Akcize nam trebaju”, rekao je Čović novinarima, izrazivši žaljenje što u prethodnim pokušajima nije sprovedeno ono što je dogovoreno u vezi sa ovim pitanjem.
On je konstatovao da su akcize zahtjevan posao i da su dio fiskalne problematike koja mora biti uravnotežena, jer se tiče budžeta i svih segmenata društva.

“Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo morati imati rješenje kada je riječ o izmjenama zakona, koje će tretirati na sličan ili potpuno drugačiji način pristup akcizama, jer u sredstvima koja se dovode u vezu sa njima budućnost je najvećeg dijela investicionog zamaha u BiH, ne samo saobraćajne infrastrukture”, naglasio je Čović.

On je dodao da se na pitanju akciza, te nekih drugih zakonskih prijedloga na nivou Federacije BiH pokazalo da se parlamentarne većine prilagođavaju političkoj svakodnevnici iako bi bilo logično da prijedlozi Savjeta ministara ili Vlade Federacije budu usvojeni.

“Mi smo već duže vrijeme izgubili parlamentarnu većinu koju smo uspostavili prije dvije godine i to je nešto što će nas pratiti do narednog izbornog ciklusa, siguran sam do kraja iduće godine, kada ćemo uspostaviti jednu novu parlamentarnu većinu”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, do tada ćemo se morati snalaziti u ovim uslovima.

“To je realnost – neko će to nazvati manjinskom vladom, neko će reći da imamo probleme funkcionisanja pojedinih elemenata političkog suodlučivanja, probleme u strankama”, zaključio je Čović.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 10. maja nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedloga zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru.
Čović: BiH u međunarodno priznatim granicama – trajna kategorija

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da je duboko uvjeren da je BiH u svojim međunarodno priznatim granicama trajna kategorija.
“Kako ćemo je urediti, kako ćemo brzo ući u procese evropskih i drugih integracija, danas je samo do nas”, rekao je Čović novinarima nakon promocije Zbornika radova naučno-stručnog skupa “Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti”.

Prema Čovićevim riječima, konferencija u Neumu, kao i konferencija održana prošlog vikenda na Brdu kod Kranja, trebalo bi da podstaknu aktivnosti na integrisanju društva u BiH.
On je ocijenio da je Zbornik odgovor svim analitičarima i njihovim predviđanjima budućnosti BiH.

Današnju promociju Zbornika radova sa skupa održanog sredinom marta u Neumu, organizovao je kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Suorganizatori su bili Hrvatska akademija za znanost i umjetnosti u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, univerziteti u Mostaru, Zagrebu i Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja Mostar.

“Skup u Neumu pokazao je da unutar hrvatskog koprusa postoji visoka saglasnost u vezi sa federalizacijom BiH i da za to postoji podrška Hrvatske”, rekao je Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja.

On je dodao da je skup, kome je prisustvovala i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, imao i političku dimenziju.

U Zborniku je predstavljeno 57 naučnih i stručnih radova svrstanih u tri oblasti, od kojih je jedna i ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata u BiH.
Na promociji je najavljeno da će naredne godine, takođe u Neumu, biti održan novi skup, koji bi trebalo da ponudi rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH.
Čović je najavio je da bi u narednih pet-šest dana na radnim sastancima, te na sjednici Predsjednštva BiH trebalo da se nađe pitanje o situaciji u Kataru, sa kojim je nekoliko zemalja prekinulo diplomatske odnose zbog podrške terorizmu.

“Predsjedništvo BiH ima svoj stav o svakom bitnom spoljnopolitičkom pitanju”, naveo je Čović.

Komentari

ok fest