Vladajuća koalicija jedinstvena, podrška Vladi


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj razgovarano o važnim pitanjima, prije svega za Republiku Srpsku.

– Imamo dogovor o jednistvenom djelovanju, a dogovorili smo se da izvršimo analizu u roku od sedam dana o provođenju našeg koalicionog dogovora i djelovanja – rekao je Dodik i dodao da se taj sporazum mora striktno poštivati.
On je istakao da je na pitanje RŽR Ljubija stavljena tačka i da koalicija više neće o tome razgovarati.

– Dali smo punu podršku Vladi, kao što se vidjelo na glasanju u NSRS, gdje je potvrđeno da opozicione inicijative nemaju podršku – rekao je Dodik i naglasio da vladajuća koalicija ostaje jedinstvena.

Lider SNSD-a je rekao da je raspad koalicije samo tema za opoziciju koja uporno pokušava da nađe određenu vrstu priče koja bi zaokupila javnost.

Najavio je još jedan sastanak koalicije za 10 dana, nakon što bude analiziorano djelovanje lokalnih organizacija ovih partija u opštinama u kojima ne djeluju zajedno i budu usvojeni principi daljeg djelovanja tih organizacija.
Dodik je konstatovao da je u proteklom periodu bilo raznih pokušaja destabilizacije, te poručio da koalicija neće dozvoliti da druge političke opcije, koje su sada u vlasti na nivou BiH, budu u mogućnosti da predstavljaju Srpsku.

– Naš cilj mje inimiziranje njihovog izbornog uspjeha, odnosno njihov kompletan izborni debakl u tom pogledu, kako ne bi bilo moguće da ovdje izborni gubitnici predstavljaju Republiku Srpsku na zajedničkom nivou – istakao je Dodik.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić naveo je da je zajednički interes da koaliciona saradnja bude nastavljena.
Đokić je rekao da su članice vladajuće koalicije i ranije pronalazile načine da pokažu sposobnost da djeluju jedinstveno na ključnim pitanjima nacionalnog interesa Srpske i njenih potreba, te da razlike koje se javljaju između njih po određenim pitanjima ne treba da budu prepreka i “kamen zbog koga bi se spotakli i prekinuli saradnju”.

Đokić je istakao da Srpska može imati čvrst oslonac u vladajućoj političkoj koalciji, te da će njene članice to potvrditi i kroz pripreme za zajedničko programsko djelovanje na opštim izborima 2018. godine.
On je rekao su stranke vladajuće koalicije spremne da partijski interes podrede interesu Srpske ukoliko tako procijene.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da, iako koalicija ima suprotno mišljenje o jednom pitanju, zajednički interes ostaje stabilnost Republike Srpske.

Pavić je naglasio da koalicija ostaje jedinstvena, da ide naprijed i da zaslužuje da dalje funkcioniše i radi.
– Moramo zajednički da dogovaramo sve i tražimo zajednički izlaz za svaki problem – rekao je Pavić.

Pavić je ocijenio da su DNS, SNSD i SP omogućili da Srpska bude jedno od najstabilnih područja na prostorima jugoistočne Evrope.

– I zato ova koalicija zalužuje da dalje radi na tome. Niko nikoga u koaliciji, ili bilo gdje, neće tjerati da budemo potpuni istomišljenici po svim pitanjima, ali hoćemo i moramo da zajedno dogovaramo sve – rekao je on.
Lideri tri stranke istakli su na današnjem sastanku čvrsto opredijeljenje za zajednički nastup na parlamentarnim izborima 2018. godine.

Komentari