Transparensi Internešenel prijavio osam stranaka zbog donacija

Transparensi Internešenel prijavio osam stranaka zbog donacija

Transparensi Internešenel u BiH podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH protiv osam političkih partija zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija.

Prijava je podnesena protiv Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije, Saveza za bolju budućnost, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Demokratske fronte, Demokratskog narodnog saveza i Partije demokratskog progresa zbog primanja donacija od pravnih subjekata koji su sklapali ugovore sa organima izvršne vlasti u vrijednosti većoj od 10.000 KM, što je suprotno Zakonu.

Transparensi je uz prijavu za svaku stranku dostavio spisak spornih donacija i tendera na kojima su pravni subjekti koje su stranke navele kao donatore u svojim finanansijskim izvještajima za 2016. odabrani od organa izvršne vlasti kao najuspješniji ponuđači tokom 2015. i 2016. godine.

Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od ukupno 20 firmi koje su sklapale ugovore sa organima izvršne vlasti, a ukupna vrijednost tendera na kojima su odabrani donatori SDA u 2015. i 2016. godini iznosi više od 28 miliona maraka. HDZ 1990 i SDP primile su u 2016. po pet spornih donacija, HDZ BiH, PDP i SBB po dvije, a DF i DNS po jednu.

(N1)

Komentari