Crne tačke i dalje uzimaju živote


Crne tačke na kojima su vrlo česte nesreće i dalje nisu otklonjene, sanirane ili adekvatno obilježene, iako su institucije u manjem ili većem obimu započele sa sprovođenjem preporuka resornog ministarstva radi što veće bezbjednosti na putevima.

U “Putevima RS” kažu da je u toku javna nabavka usluga za izradu planske i tehničke dokumentacije za sanaciju i označavanje opasnih mjesta za 2016.

Ističu da su utvrdili devet opasnih mjesta na magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži RS.

Dodali su da su se stekli i uslovi za identifikaciju opasnih mjesta za 2017. godinu, te da su ove aktivnosti još u toku, a uskoro će biti izvršeno objavljivanje karata opasnih mjesta za 2016. i 2017. godinu.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS kažu da je upravljač puta dužan da, koristeći podatke o prosječnom korištenju saobraćaja i podatke o saobraćajnim nezgodama, jednom godišnje izvrši identifikaciju opasnih mjesta na javnim putevima kojima upravlja i da podnese izvještaj MUP-u i Ministarstvu saobraćaja i veza o stanju i preduzetim mjerama.

“Nemamo još informacija da li su ‘Putevi RS’ radili nešto po ovom pitanju i da li su uradili izvještaje. Znamo da je rađeno nešto na dionici Karanovac – Crna Rijeka i da je izvršena zamjena oštećenih ograda”, kažu iz Agencije.

Da nije dovoljna samo identifikacija, već i označavanje opasnog mjesta i uklanjanje nedostataka koji dovode do nezgoda, upozoravaju iz Republičkog udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

“Imamo analizu iz 2014. godine, gdje se tačno vide najrizičnija mjesta, ali na tome je stalo, jer većina njih nije označena. Nije mi poznato da takav znak ima na dionici Banjaluka – Jajce, gdje se događalo najviše nesreća. Treba analizirati zašto se događaju nezgode, da li je kriv nagib puta ili neki drugi nedostatak, da li je to zavoj ili nedovoljno ograničenje brzine”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik ovog udruženja.

Iz Republičkog inspektorata naveli su da su na najkritičnijoj dionici u kanjonu Vrbasa izlazili na teren, nakon čega su popravljene postojeće i napravljene nove potporne ograde u Bočcu i Karanovcu, urađena dodatna saobraćajna signalizacija u pogledu ograničenja brzine, a pojačane su i policijske kontrole.

“Urađene su i procedure pri provjeri bezbjednosti postojeće kompletne dionice puta. U skladu s tom dokumentacijom, na redu je da se uradi projekat ekspertske provjere bezbjednosti i nakon toga izvršenje dodatnih mjera da se dođe do trajnih rješenja”, kažu iz Inspektorata.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS analizirala je nedavno preporuke izrečene 2013. godine pod nazivom “Bezbjednost saobraćaja na putevima u RS” i naveli su da su “Putevi RS” započeli aktivnosti na upravljanju opasnim mjestima, ali se to ne odvija dinamikom potrebnom za efikasno djelovanje s ciljem poboljšanja bezbjednosti puteva.

Neke od najkritičnijih tačaka
(Podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja RS)

M16 Karanovac – Crna Rijeka 9 poginulo, 10 teško povrijeđeno
M16 tačka 1 Klašnice 1 – Prnjavor 4 poginulo, 9 teško povrijeđeno
M16 Konjević polje – Milići 3 poginulo, 16 teško povrijeđeno
M16 Gradiška – Nova Topola 3 poginulo, 8 teško povrijeđeno
M16 1 Vijaka 1 – Derventa 3 poginulo, 8 teško povrijeđeno
M17 Podnovlje – Šešlije 3 poginulo, 7 teško povrijeđeno
M17 Crkvine – Modriča 3 poginulo, 2 teško povrijeđeno
M19 3 Podromanija – Rogatica 2 poginulo i 11 teško povrijeđeno

Komentari

ok fest