Radnici Centra za socijalni rad traže odlazak Vere Sladojević

Gradonačelnik Banjaluke izgubio strpljenje, smjenjuje Veru Sladojević

Nadležni u banjalučkoj Gradskoj upravi i Demokratskom narodnom savezu, koji su postavili Veru Sladojević na mjesto direktora Centra za socijalni rad u Banjaluci, juče su bili nijemi u vezi sa izvještajem o nadzoru u ovoj ustanovi koji je potvrdio da je Sladojevićeva u slučaju “Kanada” prekršila zakone.

Izveštaj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o slučaju “Kanada” potvrdio je višemesečna izvještavanja o malverzacijama u ovoj ustanovi, ali čini se da on nije dovoljan da bi se stavila tačka na ovu priču, navodi “Euro Blic”.

U izvještaju jasno stoji da CSR nije pribavio dokaze o podobnosti usvojitelja iz Kanade, da su stručni radnici imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima, te da brat i sestra šest mjeseci nisu imali staratelja, čime je prekršen porodični zakon.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da nije dobio novi izvještaj i ne može da ga komentariše, te ponovio da u nalazima iz februara nije bilo ništa spektakularno, što bi iniciralo neke posebne akcije.

“Ako se pokažu tačni medijski navodi, to je zabrinjvajauće i zaista će podrazumijevati potrebu preduzimanja nekih mjera”, izjavio je Radojičić, ne prejudicirajući da li nove mjere podrazumijevaju smjenu Sladojevićeve.

Napomenuo je i da su odbornici na sjednici nadležne komisije vratili godišnji izvještaj i plan rada Centra, tražeći dodatne informacije o spornim slučajevima usvajanja, povjeravanja djece prilikom razvoda i trošenja novca.

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktuelnu situaciju i potrese u strankama koalicionim partnerima, te istakao da klubovi odbornika koji čine većinu treba da riješe probleme koje imaju unutar sebe, prije svega DNS i SP.

“Iz SP su me obavijestili da su imali sjednicu Gradskog odbora i da je kod njih sve idilično i fino i da su dio skupštinske većine sa cijelim klubom. Očekujem da se razriješi i situacija u DNS u kojem postoji vidljiv problem i čekam zvaničan izveštaj o tome”, rekao je Radojičić.

Međutim, DNS će teško doći do idiličnih odnosa, jer očigledno imaju unutrašnjih problema.

Naime, predsjednik banjalučke Skupštine, Budimir Balaban, sukobio se sa predsjednikom Gradskog odbora DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem, upravo zbog pokušaja da spasi direktorske fotelje nekolicine svojih sljedbenika – Vere Sladojević, šefa “Depota” Nove Grujića i prvog čovjeka Turističke organizacije Banjaluke Ostoje Barašina.

“Balabanu je u stranci ponuđeno da predloži ljude na dvije direktorske funkcije, od tri koje su pripale DNS-u po koalicionom dogovoru, ali on nije na to pristao i tražio je sve. Nije se pojavio na prošlonedeljnom sastanku u stranci, na kojem je trebalo da se dogovori raspodjela mjesta u upravnim odborima, već je otišao direktno kod gradonačelnika i predložio mu svoju listu koju mi nismo odobrili i na kojoj su bili i SDS-ovci, te ga informisao da osniva neformalni klub u Skupštini grada”, kaže izvor iz ove stranke.

Nezvanično, gradonačelnik je za četvrtak zakazao sastanak sa predsjednicima gradskih odbora DNS-a, SP-a i Ujedinjene Srpske.

Za juče je bio zakazan sastanak četiri člana DNS-a iz Skupštine grada sa predsjednikom stranke Markom Pavićem. Međutim, on ga je otkazao.

Pavić je u subotu izjavio da niko nije izbačen iz DNS-a, pa ni Balaban, a da li će kasnije ostati bez partijske knjižice, zavisiće od inicijativa koje stignu iz Gradskog odbora Banjaluka.

Zvaničnu inicijativu za Balabanovo isključenje i razriješenje sa funkcija DNS još nije poslao ni centrali stranke, ni gradonačelniku.

Čini se da čekaju da neko drugi riješi njihov problem jer nezvanični izvor iz te stranke tvrdi da prvo žele da čuju gradonačelnikov stav.

Izbornu skupštinu DNS-a, održanu za vikend, Balaban je napustio usred Pavićevog izlaganja plana rada i glasao je protiv izbora članova Glavnog odbora. Na pitanje da prokomentariše zašto je otkazao sastanak, Pavić je rekao da je to “lokalni problem” i gradskom odboru ostavio da riješi sukob sa Balabanom i njegovim sljedbenicima.

(Euro Blic)

Komentari