650 osnovaca sa Kosova u posjeti Banjaluci: “Ovde drugari imaju više slobode, tako bi želeo i mi da živimo”

650 osnovaca sa Kosova u posjeti Banjaluci: “Ovde drugari imaju više slobode, tako bi želeo i mi da živimo”

“Ovdje drugari imaju više slobode, tako bi želeo i mi da živimo.” To su želje dvanaestogodišnjeg Nenada Miljkovića iz Kosovske Mitrovice.

Sa još 650 vršnjaka došao je u grad na Vrbasu i odmah je, kaže vidio koliko njegovi drugari u Banjaluci imaju slobode. Priliku da uživaju kao danas, baš i nemaju, pa zato svi jedva čekaju da prošetaju gradom i da se druže.

“Prelijepo je stvarno. Prvi put sam ovdje, i baš mi je drago što sam imala priliku da dođem”, rekla je Anja Antić iz Kosovske Mitrovice.

Da je mališanima lijepo, primijetio je i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Kaže da je cilj posjete stvaranje neraskidivih veza između mališana, a to je misija i Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta.

“Mi smo htjeli na ovaj način da djeci sa Kosova i Metohije pružimo sedam dana slobode, kojih nemaju od svog samog rođenja. Htjeli smo da ih uputimo u slobodu RS, da upoznaju nove prijatelje, steknu nova drugarstva”, rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbina sa KiM.

“Nešto što je zalog za budućnost, jer su ipak mladi i djeca zbog koje smo mi danas ovde, naša budućnost. Ono što nam je drago i na šta smo ponosni da ima sve više djece na Kosovi i Metohiji”, kaže Dušan Kazarev, zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije

Šestu godinu zaredom, osnovci sa Kosova se druže sa vršnjacima iz Banjaluke, pa su brojna prijateljstva već stvorena.

Ove godine, tradiciji su dodali nešto novo – zbratimilo se pet osnovnih škola sa Kosova i iz Republike Srpske.

(ATV)

Komentari