Zatvara se 89 škola u RS zbog malog broja đaka?

Vlada RS razmatraće da li je potrebno ugasiti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja zbog toga što je u njima upisan mali broj đaka

Ovo je najavio ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

On je naveo da će se pri tome voditi računa šta je najbolje za učenike, kao i da će prosvjetnim radnicima, koji su zaposleni u školama koje treba da budu ugašene, pokušati pronaći mjesto u drugim školama.

Malešević je rekao za “Glas Srpske” da ima nekoliko odjeljenja koja su se praktično već i sama ugasila.

On je dodao da je svim osnovnim školama poslan dopis da ne primaju nove radnike dok se ne vidi da li će nekom učitelju ili nastavniku biti zavtoreno područno odjeljenje.

Malešević je rekao da još nije dobio zahtjev u vezi sa tim da učenici od naredne školske godine uče o stradanju srpskog naroda u proteklim ratovima, ali da ne vidi problem da se u školama uči o stradnju Srba u Drugom svjetskom ratu, odnosno o genocidu počinjenom nad Srbima u Jasenovcu.

“Naše škole, po uzoru na `Jad Vašem`, prošle su obuku i njihov pristup izučavanju genocida”, istakao je Malešević.

Odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da se u Srpskoj ukinu prijemni ispiti na fakultetima, Malešević je najavio da će se ići ka državnoj maturi u srednjim školama, čiji bi rezultati bili prijemni ispiti na fakultetima.

Komentari