Završena komemoracija u Potočarima


Komemoracija posvećena obilježavanju 22 godine od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i drugih opština u julu 1995. godine održana je danas u Potočarima.

Nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte nastradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, međunarodne diplomate i članovi diplomatskog kora napustile su ovo mjesto, a delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu koji je uslijedio.

.
Ove godine bilo je mnogo manje stranih delegacija i zvaničnika na komemoraciji nego prethodnih godina.

Nije bilo predsjednika država i vlada i uglavnom su bili predstavnici ambasada i nekoliko ambasadora.

Među njima bio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, ambasadori SAD i Holandije, te više arapskih zemalja, predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji Čedomir Jovanović, lider LDP-a, i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, te bošnjački predstavnici u institucijama Federacije BiH i BiH.

Nakon vjerskog obreda pristupilo se ukupu posmrtnih ostataka u sakralnom dijelu Memoraijalnog centra koji se privodi kraju.

Ukopom fragmenata posmrtnih ostataka 71 ekshumiranih i identifikovanih osoba nestalih 1995. godine, završava se današnje obilježavanje 22 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština.

Osim stranih i domaćih diplomata i Bošnjaci koji su došli iz raznih krajeva BiH i dijaspore već se razilaze, a ukopu prisustvuju članovi porodica identifikovanih i srodnici.

Današnji skup u Potočarima protiče mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Zbog visoke temperature veći broj osoba zatražio je medicinsku pomoć.
Ni ove godine komemoracija nije prošla bez ratnih zastava takozvane Armije BiH, ali u manjem broju.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici danas je izmijenjen i na pojedinim raskrsnicama bilo je kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 16.00 časova saobraćaj biti normalizovan.

Prema procjenama novinara, ove godine obilježavanju u Potočarima prisustvuje znatno manji broj građana nego prethodne.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani zbog današnjeg obilježavanja 22 godine od bošnjačkog stradanja i sutrašnjeg parastosa za poginule i ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice kojima je na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine ove opštine odata počast.

Skup u Potočarima protiče u skladu sa planom

Štab akcije “Srebrenica 2017”, koji rukovodi obezbjeđenjem današnjeg skupa u Potočarima, saopštio je da ovaj skup do sada protiče u skladu sa planom.
Portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar rekao je Srni da je Štab akcije “Srebrenica 2017” u stalnom zasjedanju od ranih jutarnjih časova.

“U Štabu su prisutni predstavnici i drugih bezbjednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija”, dodao je Bobar.

Bobar je naveo da je do 11.00 časova u Potočare pristiglo 215 autobusa i 2.538 automobila, koje policija usmjerava na parking prostore da se ne stvaraju gužve, prenose agencije.

Komentari

ok fest