Grad Doboj blokirao bolnicu koja liječi 270.000 ljudi


Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju ponovo je blokiran račun, ovaj put zbog 380.000 maraka duga prema “Vodovodu”, zbog čega postoji rizik da će ova ustanova od ponedjeljka biti prinuđena da prima samo hitne slučajeve.

Izmirenje duga za vodu preuzela je dobojska Gradska uprava, koja nije ispoštovala skupštinsku odluku da novac uplati do 25. aprila. Zbog toga je bolnica, koja pruža zdravstvene usluge za oko 270.000 osiguranika iz sedam opština, u velikim problemima.

Skupština grada je 24. aprila po hitnom postupku usvojila odluku da 380.000 KM usmjeri za isplatu duga bolnice prema “Vodovodu”. Međutim, iz Gradske uprave juče nismo uspjeli da dobijemo obrazloženje zašto se to do sada nije desilo.

Prije nekoliko dana račun ove zdravstvene ustanove bila je blokirala i Poreska uprava RS zbog duga od oko 1,5 miliona KM, ali je u međuvremenu nađeno rješenje i račun je odblokiran.

Direktor dobojske bolnice Milorad Živković objašnjava da je riječ o starom dugu prema “Vodovodu”, koji je odlukom skupštine Gradska uprava preuzela na sebe, ali on nije izmiren. Ističe i da su zbog toga poslali gradu urgenciju da novac bude uplaćen, kao i “Vodovodu” da prolongira naplatu za 60 dana, ali da za to “nije bilo sluha”.

– Neumoljivi su i iz “Vodovoda” i iz grada da zatvore bolnicu, s tim da ne razmišljaju da ova ustanova pruža usluge čitavoj regiji – poručuje Živković.

Kaže da je pozvao i Vladu Srpske da pomogne u rješavanju problema, a izlaz vidi u gradnji nove bolnice.

Živković ističe da se posljedice učestale blokade računa bolnice već osjete kada je riječ o saradnji sa dobavljačima, a i radnici su na izmaku snaga. On je istakao da bolnica od ponedjeljka neće moći da pruža usluge, osim u hitnim slučajevima, dok će za ostalo pacijenti morati da potraže pomoć u drugim zdravstvenim ustanovama.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da im je poznato da je zbog dugovanja prema “Vodovodu” ponovo blokiran račun dobojske bolnice.

– Uvažavajući činjenicu postojanja duga, iznenađeni smo ovim potezom komunalnog preduzeća i grada Doboja. Tim više što se ova lokalna zajednica oglušila o sporazum koji je sama predložila, a koji se tiče preuzimanja obaveza ovog duga, a koji je usvojila i Skupština grada – poručuju iz ministarstva.

Dodaju i da postoje brojni primjeri lokalnih zajednica koje su kroz olakšice za komunalne usluge odlučile da pomognu poslovanje zdravstvenih ustanova, kako primarnog tako i sekundarnog nivoa na svom području.

– Na rukovodstvu zdravstvene ustanove je da sa lokalnim vlastima traži rješenje za prevazilaženje ovog problema, ali, prije svega, obaveza da pacijentima, bez obzira na poteškoće, obezbijedi kontinuiranu, pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – dodali su u ministarstvu.

Apel
Milorad Živković je apelovao na Gradsku upravu da podrži rad bolnice i kaže da je upućen i zahtjev za kreditno zaduženje ove ustanove kako bi isplatili dugove prema dobavljačima. Dodaje i da je sa Poreskom upravom RS u srijedu načelno postignut sporazum o reprogramu dugova.

Komentari

ok fest