Započela akcija košenja ambrozije


Košenje ambrozije na javnim površinama započelo je danas u mjesnoj zajednici Stračevica.

Prvo košenje ambrozije u našim uslovima treba obaviti prije 20. jula, prije cvjetanja i proizvodnje sjemena i tada ustvari i zvanično počinje akcija uništavanja ambrozije.

-Zato, Gradska uprava i započinje akciju suzbijanja ove korovske biljke polovnom jula i do kraja septembra kosićemo ambroziju u tri navrata. Košenje će obuhvatiti ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina, za šta je u budžetu izdvojeno 20.000 KM – rekli su u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove.

Kao i ranijih godina, akcija će obuhvatiti košenje svih javnih površina na kojima je evidentirana ova korovska biljka, a to su mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i mjesta gdje je deponovan otpad.

I građani mogu uništiti ambroziju u svom okruženju, te ih ovim putem pozivamo da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

Ukoliko uoče ambroziju na javnoj površinii ili u privatnim dvorištima na urabanom području, o tome mogu obavijestiti Komunalnu policiju na telefon broj: 051/306-464, te Odjeljenje za inspekcijske poslove ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu na 051/244-428. Na raspolaganju im je i broj Centra za obavještavanje 121.

Akcija će biti provedena u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Komentari

ok fest