Podijelite svoj hobi sa djetetom za vaš zdraviji odnos

Podijelite svoj hobi sa djetetom za vaš zdraviji odnos

Kvalitetno vrijeme sa našom djecom je dragjoceno. Možda zvuči lijepo da se skljokate u krevet zajedno i gledate filmove, ali ponekad nije loše da imate određenu strukturu. Pronalaženje zajedničkog hobija za vas i vaše djete može da otvori potpuno novu dimenziju u vašem odnosu.

Za koji hobi se odlučiti?
Svaki roditelj vjerovatno ima neki svoj hobi u koji može uvjesti djete. Dijeljenje vaše strasti sa vašim mališanima pomaže im da saznaju šta vas pokreće, koja su vaša interesovanja i šta je to važan dio vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tj. ono što ste vi.

To što je vaše dijete, ne znači nužno da će imati ista interesovanja. Ili možda želite da zajedno učite novi hobi? Možete da isprobate besplatne časove kreativnih radionica. Obično se radionice za djecu i odrasle razlikuju u određenim elementima, ali vas to neće spriječiti da se u slobodno vrijeme zajedno bavite preferiranom aktivnošću. Da li je to kurs maketarstva i druge radionice, poput slikanja, vajanja, dekupaža…

Imate i još opcija na raspolaganju, razmislite o sljedećim aktivnostima:
● Aktivnosti koje stimulišu mozak
● Igrice
● Sport
● Aktivnosti usjmerene na nauku i prirodu
● Aktivnosti usjmerene na istoriju
● Spremanje hrane
● Kolekcionarstvo
● Umjetnost i zanatstvo
● Muzika

Možda vi ne možete da se bavite fizičkom aktivnošću, pa ne razmišljajte o sportovima. Sa druge strane, možda vaše dijete iskazuje opredijeljenost za muziku, pa razmislite da li vas to privlači. Kada ste odredili kategoriju, onda možete brže da odredite hobi.

Kako utvrditi koji je pravi hobi za vaše dijete?

Svaka od navedenih kategorija sadrži brojne aktivnosti koje su privlačne djeci. Izbor će zavisiti dosta i od uzrasta djeteta. Većina djece do 6 godina neće uživati u misaonim igrama poput šaha.

Evo šta sve možete izabrati:
● Aktivnosti za mozak – šah, kvizovi, kartaške igre
● Igrice – letenje zmajem, mađioničarski trikovi, žongliranje
● Sport – biciklizam, tenis, gimnastika
● Nauka i priroda – posmatranje ptica, astronomija
● Istorija – obilazak spomenika
● Hrana – ukrašavanje torti i kolača, spremanje hrane
● Umjetnost i zanatstvo – slikanje, crtanje, vajanje, maketarstvo, dekupaž, izrada nakita
● Muzika – sviranje instrumenta, pjevanje, koncerti

Postoji toliko potencijalnih hobija u kojima biste mogli da uživate sa djecom, da može biti teško napraviti izbor. Probajte da se odlučite za samo jedan i posvetite mu dovoljno vremena kako biste utvrdili da li vam odgovara.

Kako da uključite vaše dijete u hobi?

Kako biste zainteresovali dijete za hobi, možete primijeniti sljedeća dva koraka.

#1 “Razložite” hobi
Prilagodite aktivnosti djeci, u skladu sa njihovim uzrastom i mogućnošću pažnje. Na primjer, ako dijete ima 5 godina, a bavite se crtanjem, nemojte od njega očekivati i tražiti da crta oblike vjerodostojno. Ali ako ima 10 godina, već od njega možete da očekujete kompleksnije crteže.

#2 Obezbedite dodatno vrijeme. Sigurno možete!
Nemojte da dođete u situaciju da nemate vremena. Pored toga što će dijete biti razočarano, i vi ćete se osjećati loše. Probajte da ostavite slodobno jutro svake subote ili nedjelje kako biste zajedno obavljavli vaš hobi.

Prednosti provođenja kreativnog vremena sa djetetom
Dijeljenje vaše strasti sa djetetom će ne samo učvrstiti porodičnu vezu, već će pomoći djetetu u nekim od ključnih aspekata njegovog socijalnog života:
● Povećava samopouzdanje (osjećaju se sposobnijim)
● Pruža više društvenih prilika (dobijaju novi krug prijatelja)
● Povećava vođstvo (mogu da nauče druge kako se nešto radi)
● Aktivira im maštu (manje dosade, više kreativnosti)
● Uče važne vještine (disciplinu, strpljenje)

Nemojte se osjetiti obeshrabreno ako dijete ne dijeli vašu strast za istim interesovanjima. Slobodno isprobajte više različitih aktivnosti, samo nemojte stvarati pritisak djetetu, pustite ga da samo otkriva čari određenog hobija.

Mnoge porodice su zajedničkih hobi pretvorile u porodnični biznis. Ko zna, možda ćete vi nekada sa svojim djetetom otvoriti firmu za pravljenje torti, glumiti zajedno u filmu ili gledati dijete sa sportskih tribina.

Komentari