Uskoro likvidacija Agrokorove firme Velpro


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak poručili su da u narednom periodu predstoji likvidacija firme Velpro iz BiH, te da će većina od 161 radnika biti raspoređena u okviru Konzuma i Merkatora, a određeni broj njih će otići u penziju ili po nekom drugom osnovu.

Šarović je rekao da je na današnjem sastanku jasno rečeno da se stvaraju dvije kompanije u okviru jednog vlasnika – Merkator, koji bi preuzeo 83 objekta, dok 176 ostaje Konzumu, te dodao da bi taj posao trebalo da bude završen do kraja septembra.

– Praktično, vraćamo se na 2014. godinu. Merkator preuzima samo svoje objekte koje je imao do ulaska u Agrokor, a preuzeo bi i robu i opremu od Konzuma. Taj dio od oko 20 miliona KM za robu odmah bi bio preusmjeren prema dobavljačima kojima se duguje, dok bi Konzum bio podržan od Agrokora i bila izvršena dokapitalizacija. Tako bi se stvorile dvije kompanije koje bi bile zdrave -pojasnio je Šarović.

On kaže da su dobijena obećanja da neće biti prodati ni Konzum, ni Merkator, odnosno za njih će se tražiti kupac onda kada postanu potpuno održivi.
Kada je riječ o dobavljačima, Šarović je naveo da je plan da se tekući dug postepeno smanjuje, te da je konstatovano da on nije povećavan u proteklim sedmicama, dodavši da dugovanja Konzuma prema dobavljačima u BiH iznose 63 miliona KM.

Ramljak je nakon sastanka sa predstavnicima Savjeta ministara BiH, Vlade Republike Srpske, nadležnih institucija FBiH, te dobavljača, istakao da je prezentovao detalje plana restrukturisanja Konzuma, koji sadrži preuzimanje prodavnica od strane Merkatora, koje su nekada bile u njegovom vlasništvu.

On je naglasio da će se razdvajanje Konzuma u dvije firme vratiti povjerenje kupaca koje je bilo izgubljeno, s obzirom na to da je promet u prodavnicama koje su ranije bile u vlasništvu Merkatora, a onda prešle u Konzum, znatno opao.

Na pitanje da li je informisan da je u BiH oformljena skupština dobavljača koji traže da se ne potpisuju ugovori sa Merkatorom dok ne dobiju jedinstvene garancije, Ramljak je rekao da je tu informaciju dobio prije današnjeg sastanka.

– Znam da je formirana skupština dobavljača. Ima nekoliko skupština dobavljača, što je legitimno udruživanje, a mi ćemo im dati odgovor na to. Ne vidim nikakav problem u tome, jedino na šta bih apelovao jeste da ne postavljaju tako čvrste ultimatume i uslove. Mislim da za to nema nikakvog razloga jer se radi za njihovo dobro. Konačno, radi se ono što je najvažnije za njih i sve građane BiH – naveo je Ramljak.

Miljenko Crnjac, koji je na sastanku predstavljao proizvođače i dobavljače u BiH, istakao je da oni traže kolateral za svoja potraživanja, za izloženost i plasmane.

– Ono što je nama važno jeste osiguranje naše izloženosti. Zamolio bih da naše zahtjeve shvate ozbiljno, a projekat koji su oni ponudili mi u potpunosti podržavamo – naglasio je Crnjac.
On je dodao da su institucije BiH, ali i predstavnici Agrokora, Konzuma i Merkatora razumjeli šta traže od njih i da očekuju da će imati razumijevanja.

Komentari

ok fest