RS od boravišne takse mjesečno zaradi 100.000 KM


Od boravišne takse koju su platili turisti, u Srpskoj je za šest mjeseci ove godine prikupljeno 587.047 maraka, što je u prosjeku oko 100.000 maraka mjesečno.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od januara do kraja juna Srpsku je posjetilo 158.898 turista, što je za 0,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu ostvareno je 374.060 noćenja turista, što je za 2,2 odsto više nego za šest mjeseci 2016. godine.

Najviše turista stiglo je iz Srbije i to njih 24.622, a slijedi Hrvatska sa 12.597 turista. Na trećem mjestu je Slovenija, čijih je 8.614 stanovnika u ovoj godini posjetilo RS, dok su četvrto i peto mjesto zauzele Crna Gora i Austrija, iz kojih je evidentirana posjeta 3.035, odnosno 2.679 turista.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) napominju da je Zakonom o boravišnoj taksi propisano da se 20 odsto prihoda od prikupljenog iznosa raspoređuje Turističkoj organizaciji RS, dok 80 odsto pripada turističkim organizacijama gradova i opština na čijim je teritorijama taj novac prikupljen.

– Visina ove takse u RS kreće se u rasponu od 0,5 do dvije marke. Imajući u vidu to da je turizam privredna grana koja iz godine u godinu bilježi povećanja, ne smatramo da treba povećavati postojeće iznose boravišne takse, ali samo želimo da pružaoci usluga smještaja plaćaju redovno prijavljuju i izmiruju svoje obaveze – kazali su u TORS-u.

Direktor TORS-a Nada Jovanović ističe da sav prikupljeni novac od boravišne takse ulažu u promociju turističkih potencijala RS.

– Veliki broj turista u RS dolazi upravo zahvaljujući našim promocijama i aktivnostima. Važno nam je da podignemo nivo svijesti kod pružalaca turističkih usluga, odnosno hotelijera i ostalih koji nude ove usluge da prijavljuju i uplaćuju taksu Ministarstvu finansija RS. Mi taj novac trošimo na promovisanje njih i njihovih turističkih potencijala i kapaciteta. Problem je i što mi nemamo turističku inspekciju koja bi mogla detaljno da se pozabavi ovim pitanjem – kazala je Jovanovićeva i apelovala još jednom na sve da prijavljuju i naplaćuju boravišnu taksu jer na taj način doprinose jačoj turističkoj slici RS.

Hoteli
Prema podacima Zavoda za statistiku RS od ukupnog broja turista koji su posjetili RS, najveći broj njih i to 152.309 odsjeo je u hotelima.

– U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor odsjelo je njih 2.434, lječilištima 2.029, a najmanje u kampovima i to 2.073 – podaci su Zavoda za statistiku RS.

(Glas Srpske)

Komentari