Drašković: Kosovo treba ukloniti iz Ustava Srbije


Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je da nije realno da tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu bude postignut konsenzus.

Osim toga, on je naveo da će nas taj dijalog približiti nekom rješenju koje će biti u korist srpskog naroda i da SPO taj dijalog pozdravlja i podržava.

“Ja sam, kao i moja stranka, taj poziv na srpski dijalog oko Kosova pozdravio, podržao i mislim da je svaki razgovor bolji od ‘nerazgovora’, a dijalog će nas približiti nekom rješenju koje će ponuditi i javno iskazati mudri i odgovorni ljudi, kojima je stalo do toga da Srbija riješi na najbolji način ovo goruće pitanje naše generacije”, rekao je Drašković za N1.

On smatra da nade da će se postići konsenzus o tom pitanju nisu realne, jer je, kako je rekao, “mnogo onih koji i svoju političku i materijalnu moć grade na otvorenoj kosovskoj rani”.

“Lično mislim da je danas nama potrebna upornost i snaga da se borimo za mijenjanje onoga na Kosovu što možemo promijeniti u korist našeg naroda, hrabrost da prihvatimo ono što ne možemo da promijenimo i mudrost da razlikujemo to dvoje”, kazao je Drašković.

On kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiti svoj stav o Kosovu nakon konsultacija i razgovora sa ljudima koji su prihvatili poziv na dijalog, što je ranije potvrdio i sam Vučić.

“Nema mnogo vremena, rješenja koja možemo da ponudimo, bar neka od njih, odmah su spovodiva, a za neka se treba nastaviti boriti u briselskom dijalogu”, rekao je lider SPO.

Smatra da je ovo prilika da se prihvate mnoge odredbe iz plana Martija Ahtisarija iz 2007. godine, koji je, kako je rekao, Srbija u startu odbacila i ugrade se u briselski dijalog.

“Mnogo je tamo odredbi koje je trebalo da prihvatimo, a mi smo ga tada odmah anatemisali. U tom dokumentu, koji su moram reći, pod snažnim pritiscima zapadnih zemalja, Albanci nevoljno prihvatili, ima dosta odredbi kojima se po najvišim evropskim standardima štiti srpska crkva na Kosovu, imovina, prava srpskog naroda, autonomija srpskih opština”, ocijenio je Drašković.

Neke od tih odredbi, kako je rekao, ne odgovaraju Srbiju u potpunosti, i o njima treba pregovarati u Briselu.

“Zajednica srpskih opština je jedna od odredbi koja nam ne odgovara u potpunosti, jer ovlašćenja po nama treba da budu veća nego što je predložio Ahtisari i o tome treba pregovarati”, rekao je Drašković.

“Iz Ustava Srbije treba da bude uklonjena preambula, jer jedino u toj preambuli Srbija ima suverenitet na Kosovu”, rekao je Drašković.

On kaže da treba odbaciti ono što se “priča u narodu, a što nije istina”.

“U narodu se priča da će Albanci uzeti srpske crkve, da će uzeti sve do Niša, da će se ujediniti sa Albanijom. Ali znaju li naši građani da su Albanci morali u svoj Ustav da ugrade stavke da je zabranjeno da se priključuju bilo kojoj susjednoj državi, da je na Kosovu zabranjeno korišćenje bilo kojih simbola, osim kosovskih”, objasnio je Drašković.

“Mi danas na Kosovu branimo svoja prava, svoje manastire i svoje duhovno naslijeđe. Sve to treba ugraditi u Briselski sporazum, a o nekim stavkama, iako su ih Albanci prihvatili, dodatno pregovaramo u Briselu, na primjer o statusu srpske imovine na Kosovu”, rekao je Drašković.

“Iz Ustava treba biti uklonjena preambula koja ne priznaje realnost, a kojom se narod hipnotiše neistinom – da Kosovo nije nezavisno i da je pod upravom Srbije”, kaže Drašković.

“Mi imamo pravo da ne priznajemo nezavisnost Kosova i to pravo Srbija koristi i koristiće ga. Niko nas ne tjera da priznamo nezavisnost, ali Srbija nema pravo da svoj narod zavarava i hipnotiše da nezavisnost ne postoji, jer postoji. Ogromna većina zemalja priznaje nezavisnost Kosova, a mi zbog neke fikcije – da je Kosovo pod suverenitetom Srbije – redovno otplaćujemo kredite Kosova”, kaže Drašković i dodaje da su u pitanju “stotine milijardi evra”.

“Kome dokazujemo da je Kosovo naše? Neka oni otplaćuju svoje zajmove i dugove – svet ne zahtijeva da priznamo Kosovo, nego da potpišemo neku vrstu obavezujućeg sporazuma po principu dve Njemačke. Tako niko neće odstupiti od svojih osnovnih načela”, rekao je Drašković.

“Ako uspijemo da pridobijemo dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije i većinu na referendumu za promjenu Ustava, ja mislim da će najveće prepreke ka njenoj budućnosti, ka izgradnji moderne države biti otklonjene”, ocenio je lider SPO.

On kaže da je optimista po tom pitanju, ali da bi sada “svi trebalo da se uozbilje”. Misli da će biti velikog otpora ka tom cilju.

“Ja znam da će biti otpora, ali baš me zanima kako ćemo se odnositi sa zahtevom Venecijanske komisije koja kaže da treba da usvojimo jednu normu prije učlanjenja u EU, a to je odredba o supremaciji evropskih prava nad srpskim pravom, da svi zakoni koji se donose u Briselu moraju da važe i u Beogradu”, rekao je Drašković.

(N1, B 92)

Komentari

ok fest