Zalihe krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS na izmaku


Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS pozivaju građane da daruju krv i poboljšaju zalihe dragocjene tečnosti, posebno nulte i B negativne krvne grupe koje trenutno nedostaju.

Ističu da situacija nije alarmantna, ali da je ovo period kada su zalihe krvi smanjene, a zbog godišnjih odmora manji je i broj dobrovoljnih davalaca.

– Tokom ljeta pokušavamo da organizujemo akcije darivanja krvi, mada je zbog godišnjih odmora i raspusta odziv slabiji – rekla je šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu Jasmina Jovanić i dodala da bi transfuziološke službe trebalo da imaju petodnevne zalihe krvi.

Ona je istakla da je prva naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi planirana 16. avgusta u organizaciji Crvenog krsta Novi Grad, a dva dana kasnije u organizaciji “Elektrokrajine” u Laktašima.

Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca. Krv se može davati u svim službama Zavoda, koje se nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Kasindolu, Foči, Trebinju i Nevesinju.

Komentari