U Banjaluci otvoren trening centar za potragu i spasavanje na vodama


U Rafting klubu “Kanjon” u Banjaluci danas je svečano otvoren Trening centar za potragu i spasavanje na vodama, prvi sertifikovani “Rescue 3” centar ovog tipa u BiH, koji nudi edukativni i trening program o tehnikama vođenja i spasavanja ugroženog stanovništva na divljim vodama i u poplavama.Centar je osnovan kroz projekat Evropske komisije “Flod lajf”, čiji je cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.Otvaranje Centra pohvalio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je rekao da će Srpska dobiti bolje obučene ljude za spasavanje, s obzirom da uvijek postoji mogućnost da se dese nove poplave, poput onih iz 2014. godine.On je dodao da će i pripadnici MUP-a, koji su obučeni za rad nad i pod vodom, biti polaznici ovog programa čime će savladati nove tehnike i na taj način bolje biti spremni da u elementarnim nepogodama spašavaju građane.

“Ovo je veoma zahtjevna obuka i moraju u fizičkom i psihičkom smislu da pokažu da su spremni da je prođu”, istakao je Lukač nakon otvaranja Trening centra.
Aleksandar Pastir, jedan od dva licencirana instruktora, rekao je da je “Rescue 3” najveća svjetska organizacija za akreditovane programe spasavanja na vodama i u poplavama, koja je prepoznala Vrbas i Rafting klub “Kanjon” kao kvalitetno mjesto za ovaj centar.

“Već jedanaest godina obavljamo instruktorske kurseve Svjetske rafting organizacije, a ovo je samo unaprijedilo naše znanje koje ćemo sigurno moći prenijeti i lokalnim zajendicama i drugim institucijama”, istakao je Pastir i poručio da će nastaviti da obezbjeđuju i dodatne licence.
On je dodao da će Raftinf klub “Kanjon”, kao trening provajder, stečeno znanje prenositi i na pripadnike ostalih država, imajući u vidu da ovakvih centara nema ni u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji.Izvršni direktor “Rescue 3” za Evropu Džon Gorman rekao je da je ova vrsta treninga veoma intenzivna i podrazumijeva izuzetno fizički spremne polaznike, a samo najbolji zaslužuju licence.On je naveo da u Evropi ima više od 400 licenciranih instruktara i više od 50 centara koji mogu izdati “Rescue 3” licence. Šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun ocijenio je da je Centar veoma koristan za grad, jer se stiče mogućnost za brzu i efikasnu obuku.

“Vatrogasci su prvi koji su opremljeni i obučeni da mogu izaći na lice mjesta i pomoći ugroženom stanovništvu. Na ovom treningu imamo dva vatrogasca koji će naučeno prenijeti ostalim kolegama”, rekao je Ćućun.

Pripadnik Civilne zaštite iz Oštre Luke Dalibor Ljuboja rekao je da je već dosta korisnih tehnika naučio tokom obuke, te izrazio nadu da će ovaj sistem ubuduće biti još više razvijan.U Trening centru za potragu i spasavanje na vodama obuka je već počela za 24 polaznika, a u planu je da je prođe oko 100 ljudi iz različitih oblasti – policije, vojske, vatrogasaca, ali i pojedinaca.

(Banjaluka.com)

Komentari

ok fest
ok fest