Dodik: Neprimjerno miješanje u rad pravosuđa BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra neprimjerenim da se bilo koji ambasador, pa bio to i američki miješa u rad pravosuđa BiH.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ambasadora SAD u BiH Morin Kormak da joj je “veoma drago što je Ustavni sud BiH donio odluku o načinu knjiženja vojne imovine u BiH”, Dodik je rekao da ne zna šta njoj ima da bude drago kada je ona uticala na njeno donošenje.

“To je neprimjereno. Nigdje u svijetu nema da se ambasador miješa u rad pravosuđa i zato ova zemlja nikada neće imati napretka sa ovakvim kakva je američka ambasadorka”, ocijenio je Dodik.

On je novinarima u Drvaru rekao da sudije dolaze u Ambasadu SAD i tu im se kaže kakva odluka treba da bude i oni je takvu i donesu.

“Kormakova se miješa i u unutrašnje poslove, u pravosuđe, u rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, u kreiranje sudskih odluka, ona govori ko će biti šta u BiH i kako će se ponašati”, istakao je Dodik.

Podsjetivši da je američki predsjednik Donald Tramp, nakon što je izabran na tu funkciju, rekao da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, Dodik je naglasio da mu nije jasno šta onda radi i koga sluša Kormakova.

“Koga oni ovdje u Ambasadi slušaju i šta rade i koga mi onda da poštujemo – predsjednika Trampa ili amabasadorku koja radi mimo njegovih stavova”, upitao je Dodik.

Komentari

ok fest