Potvrđeno je – Peugeot je kupio Opel-a

Francuski proizvođač PSA grupa, koja se sastoji od kompanija Peugeot i Citroen otkupila je brendove Opel i Vauxhall.

Roditeljska kompanija ova dva francuska proizvođača kupila je bolnu tačku General Motorsa za €1.3 milijarde, a u procesu je i kupovina GM odeljka za finansije u Evropi za još €900 miliona, što povećava ukupnu vrijednost akvizicije na €2.2 milijarde.

Novi menadžeri su postavljeni na čelo Opela. Oni će raditi pod vođstvom izvršnog direktora Majkla Lošelera, koji je preuzeo pozicijiu od Karla Tomasa Nojmana u junu 2017. godine.
PSA je čak izbacila i promo video kojim obeležava postignuti dogovor, a evo šta ovo znači za Peugeot, kao jednu od najčešćih marki polovnih automobila na našim ulicama.

Šta je ovaj posao doneo PSA grupi?

Preuzimanje Opela je dovelo do toga da je PSA sada drugi najveći proizvođač automobila u Evropi (nakon Volksvagena) sa tržišnim udjelom od 17 procenata.
Saopštenje iz PSA navodi da će u narednih 100 dana biti predstavljen strateški plan sa ciljem uspostavljanja profita kupljenih kompanija do 2020. godine.

Sve oči su uprte u PSA i u to kako će smanjiti troškove; svrha akvizicije je da se uštedi €1.7 milijardi godišnje uslijed sinergetskih efekata do 2026. To će sigurno dovesti do zatvaranja fabrika, jer kompanije sada imaju dosta neiskorišćenog kapaciteta. Takođe, sljedeća generacija modela Corsa će najvjerovatnije deliti svoju platformu sa modelima iz PSA asortimana, kao što su Peugeot 208 i Citroen C3.

GM-PSA akvizicija – Insajderske informacije

Idejni tvorac akvizicije, predsjedavajući PSA grupe, Karlos Tavares, rekao je da će nova super grupa Evrope postati moćna sila na evropskom tržištu.

,,Ponosni smo na ujedinjenje sa Opel/Vauxhall brendovima i veoma smo posvećeni tome da razvijamo ove sjajne kompanije i poboljšamo njihovo poslovanje’’ rekao je on.

Tavares je takođe uklonio strahove da će dosta Britanaca izgubiti posao.

,,Zbog toga što su napravili dobitne proizvode za tržište Evrope, znamo da je Opel pravi partner. Vidimo ovo kao prirodno produženje našeg odnosa i želimo da ga podignemo na viši nivo. Sigurni smo da će se povratak Opela znatno ubrzati uz našu podršku, dok ćemo poštovati obaveze koje je GM uspostavio sa zaposlenima.

Budući da je ova akvizicija učinila PSA grupu drugim najvećim proizvođačem automobila u Evropi, nakon Volksvagena, Tavares je rekao da je to odlična prilika da se uspostavi evropski šampion. Očekuje se da će u narednom periodu prodaja iznositi 5 miliona vozila godišnje.

Zašto je GM prodao evropsku diviziju?

GM je izgubio novac u Evropi svake godine od početka ovog vijeka. Jednostavno nije mogao da konvertuje veliki obim prodaje u profit, što je nateralo čelnike iz Detroita da se povuku iz Evrope kako bi se fokusirali na tržišta SAD-a i Azije.

,,Za General Motors, ovo predstavlja još jedan veliki korak u procesu poboljšanja naših performansi i povećanja rasta. „Vršimo restrukturiranje kompanije i pritom isporučujemo konstantne rekordne rezultate za naše vlasnike kroz disciplinovano razmiještanje kapitala na isplativija tržišta i nove tehnologije koje nam omogućavaju da vodimo budućnost lične mobilnosti.’’
,,Vjerujemo da ovo novo poglavlje postavlja Opel i Vauxhall u još bolju dugoročnu poziciju i radujemo se našem učešću u budućem uspjehu i zanimljivim novim projektima.’’ rekao je Meri Bara, predsedavajući General Motorsa.

Šta ovo donosi zainteresovanim stranama?

Kao što smo pomenuli, kada je PSA preuzela brendove GM-a, postala je proizvođač sa procijenjenim tržišnim udjelom od oko 17%. Volksvagen, vodeći evropski i svjetski proizvođač na tržištu Evrope imao je 21% u 2016. godini.

Opel je trenutno biznis koji ostvaruje gubitak; evropska divizija GM-a, čiji integralni dio je i Opel, ostvarila je gubitak od $287 miliona u 2016. Što je čak i poboljšanje od gubitka iz 2015. koji je iznosio $813 miliona.

Da li će PSA moći da povrati slavu Opela ili će se ovaj posao pokazati kao promašaj? Naredni period će pokazati, a jedno je sigurno, i Peugeot i Opel i Volkswagen su definitivno jedni od najtraženijih automobila na našim prostorima, čak i kada su stariji modeli u pitanju.

Komentari