Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma


U Sarajevu je danas održan zajednički sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, nadležnih državnih i entitetskih institucija, povjerenika Vlade Republike Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljaka, Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnika “Agrokora”.

Kako je istakao ministar Šarović, ovo je četvrti put da imaju sastanak sa povjerenikom Ramljakom na temu Agrokora i Agrokorovih kompanija u BiH. Posljednji susret bio je krajem jula kada su planirali da se nađu polovinom septembra kako bi napravili presjek stanja i vidjeli koliko su napredovali.

“Željeli smo da postavimo određena pitanja danas i dobili smo odgovore u detaljima. Konstatovali smo da je stanje danas najbolje od našeg prvog susreta. Postoje i određene stvari koje nisu najsjajnije, ali postoje vidni napreci koji nam daju uvjerenje da stanje u Agrokoru možemo nazvati stabilnim”, rekao je Šarović.

Istakao je kako su u fokusu interesovanja sastanka bili radnici, zatim dobavljači, kao i pitanja dokapitalizacije od strane Leda i Sarajevskog kiseljaka te da su željeli da vide gdje će biti Agrokorove kompanije u narednih nekoliko mjeseci.

“Što se tiče radne snage, svi smo uvjerenja da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno i da su svi radnici Velproa na jedan od mogućih načina zbrinuti. Jedni su prešli u Konzum, drugi su dobili otpremnine, ali naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti i da će se fluktacija radne snage svesti i na prirodni odliv i na pojedinačna otpuštanja”, naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada je u pitanju Sarajevski kiseljak i Ledo, Šarović je kazao kako su željeli da dobiju informaciju da li će dokapitalizacija staviti u nepovoljan položaj bh. brendove, ali da ovom dokapitaliazijom Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma.
“Dobili smo uvjerenja da neće uticati na buduće poslovanje ove dvije važne kompanije”, rekao je.

Istakao je i kako su od Mercatora dobili uvjerenja da rebrendiranje i preuzimanje 83 prodajna objekta ide svojim tokom i da je već 25 objekata preuzeto, a da će se čitav aranžman završiti krajem septembra.

(N1)

Komentari

ok fest