Zatvoren Sajam knjige u Banjaluci


Tokom sedam dana rada zabilježeno je više hiljada posjetilaca, iako vremenski uslovi nisu išli naruku održavanju manifestacije.

Na sajmu je bilo oko 100 izlagača, renomiranih izdavača iz BiH, Srbije, Hrvatske, kao i brojni izdavači koji su putem distributera prisustvovali ovogodišnjem Sajmu – rekla je Petra Ivić, rukovodilac ove manifestacije.

U okviru Sajma dodijeljene su i sajamske nagrade, te je Andrićev institut iz Andrićgrada dobitnik nagrade “Moštanica” za reprint izdanja časopisa za književnost, politička i društvena pitanja “Ideje”, dok je nagrada “Liplje” za savremenu književnost dodijeljena Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za roman “Vojnik ničije vojske”, autora Ilije Gajice.

Nagrada “Gomionica” za knjigu za djecu dodijeljena je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za izdanje “Svetitelj Platon, episkop banjalučki”, sinđela Platona Јovića, kao jedinstveno izdanje među knjigama namijenjenim djeci.

Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka dobitnik je nagrade “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti za seriju knjiga “Deca čitaju srpsku istoriju”, te publikacije “Kneginje i kraljice dinastije Obrenović” i Kneginje i kraljice dinastije Karađorđević” Ivane Spasojević i zbirku pjesama “Zlato na svili Slobodana Stanišića”.

Nagrada “Gutenberg” za grafički najbolje proizvedenu knjigu dodijeljena je izdavačkoj kući Besjeda iz Banjaluke za knjigu Vase Glušca “Petar Kočić. Život i rad”.

U okviru Sajma organizovani su i Drugi međunarodni književni susreti, koji su okupili pisce iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Njemačke, Litvanije, Poljske i Hrvatske.
Poznatom ruskom piscu Vjačeslavu Kuprijanovu dodijeljena je nagrada Drugih međunarodnih književnih susreta – “Banjaluka 2017” za cjelokupno književno djelo.

Komentari