U kaspulama za mršavljenje pronađen antidepresiv!


Biljne kapsule za mršavljenje “slim lajn”, popularne na srpskom, ali i na svjetskom tržištu, sadrže antidepresiv fluoksetin, odnosno “prozak”! To su, kako “Novosti” saznaju, potvrdile i analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, a seriju koja je imala spornu supstancu distributeri su odmah povukli iz prodaje.

Da se u prirodnim biljnim kapsulama za “topljenje” suvišnih kilograma, kako ih nazivaju proizvođači, nalazi jedan od najpoznatijih lijekova protiv depresije, “procurilo” je na društvenim mrežama. Još krajem avgusta, poslije prve analize kapsula “slim lajn” na Hemijskom fakultetu u Beogradu, informacija da su dame uz tablete za mršavljenje gutale i sastojke lijekova protiv depresije, pojavila se najprije na “Tviteru”.

Već 6. septembra rezultati analize proslijeđeni su i firmi “Slim lajn klub” iz Beograda, zvaničnom distributeru ovog proizvoda u Srbiji, a kapsule su odmah potom povučene sa rafova. U dopisu “Slim lajn kluba” redakciji Novosti, piše da imaju dokumentaciju proizvođača i da je po toj specifikaciji jasno da ove kapsule ne bi smjele da sadrže fluoksetin.

“Pomenuta serija je momentalno povučena iz prodaje i već gotovo mjesec dana je nema na našem tržištu”, navodi se u dopisu “Slim lajn kluba” koji je potpisao direktor Dragan Borišić.

“Nakon posljednjeg uvoza, koji je prošao regularne kontrole nadležnih institucija, naknadno je utvrđeno da serija sadrži supstancu fluoksetin. Napominjemo da je riječ o proizvodu koji je registrovan i upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja Srbije, te za svaki dosadašnji uvoz postoje uvjerenja o kvalitetu. Posjedujemo, takođe, i potvrdu samog proizvođača da se u proizvodu ne nalazi gore navedena supstanca”, naveo je Borišić.

Osim što su spornu seriju povukli sa tržišta, u “Slim lajn klubu” kažu i da su spremni da svu dokumentaciju o kapsulama za mršavljenje daju na uvid nadležnima.

POVUČENE I SA SAJTA

Kapsule za mršavljenje “slim lajn”, kako saznajemo, mogu da se nabave isključivo u prostorijama distributera ili putem njihovog zvaničnog sajta. Do prije dva dana, na sajtu, “Slim lajn kluba” bile su dostupne sve informacije o ovim kapsulama. u četvrtak su, međutim, sve povučene.

(Novosti)

Komentari

ok fest