Petković: Vojna neutralnost u interesu svih građana Srpske i BiH


Član Predsjedništva Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da je prijedlog rezolucije o vojnoj neutralnosti, koji će se naći na narednoj sjednici Narodne skupštine, u interesu svih građana Srpske, ali i cijele BiH.

Petković je rekao da je tekst ove rezolucije kvalitetatan i da taj strateški dokument treba biti temelj očuvanja integriteta i institucija Srpske s obzirom na pojačane pritiske za članstvo u nekom od vojnih saveza.

“S obzirom na to šta smo prošli u proteklom periodu, treba da ostanemo neutralni i ova rezolucija je potrebna Srpskoj. S tim u vezi, ne smije biti neslaganja vlasti i opozicije i rezoluciju treba usvojiti jednoglasno”, rekao je Petković na konferenciji za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji.

On je rekao da se Srpska ne treba priklanjati nijednom vojnom bloku da ne bude moneta za potkusurivanje velikih sila, te poručio da vojnu neutralnost treba da izglasa i Federacija BiH, i u tom pogledu se ne smiju dijeliti.

Petković je dodao da po ovom pitanju, s obzirom na specijalne i paralelne veze, treba pratiti Srbiju koja ima sličnu rezoluciju.

On je rekao da će o potpisu bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića za opredijeljnost pristupanju NATO savezu odlučivati građani na izborima, te da je Ujedinjena Srpska za neutralnost i protiv članstva u bilo kom vojnom savezu.

Kada je riječ o suspenziji Odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, Petković je poručio da će ta stranka glasati zavisno od toga šta navede inicijator suspenzije u svom obrazlozloženju.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je put BiH u EU zaustavljen i da su na tom planu potrebni razgovori svih faktora u BiH, Petković je rekao da podržava dijalog, iako je to i ranije trebalo uraditi.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić pozvao je sve političke aktere iz Srpske i BiH, predstavnike akademske zajednice, nevladine organizacije, predstavnike EU i zemlje garante Dejtonskog sporazuma na dijalog i konsenzus o vojnoj neutralnosti.

Komentari