Zvanična dozvola za izvoz piletine iz BiH u EU stiže za 20 dana


Višegodišnje pripreme BiH za posjetu inspekcijskog tima Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije urodiće plodom i dobijanjem dozvola za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u EU, uvjeren je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj u Sarajevu kazao da je inspekcijskim tim iz EU posjetio BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine i da će zvanični izvještaj stići za tri sedmice.

“Do tada imamo preliminarni i zato vam nećemo saopštiti da smo dobili dozvolu, ali sam uvjeren da ćemo to imati priliku zvanično saopštiti za najviše 20-ak dana”, kazao je Šarović.

Kako je ranijeobjavljeno, Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije (bivši FVO) dao je dozvolu bh. kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU.

“Mi smo se za njihov dolazak pripremali 2,5 godine u ovom sastavu, ali i odranije. Godine 2012. smo imali neuspjeh. Od tada smo zasukali rukave i u skladu s akcionim planom ovaj proces konačno priveli kraju”, rekao je ministar i zahvalio se svojim saradnicima, Kancelariji za veterinarstvo, entitetskim institucijama, laboratorijama i izvoznim objektima.

Naglasio je da je inspekcija provjeravala cjelokupan sistem u oblasti peradarstva BiH i poštivanje procedura, a da će dozvole za izvoz u EU izdavati Ured za veterinarstvo BiH.

“Pred nama je bio dug put, a mi smo ovaj posao uradili odlično i nadamo se najboljem”, poručio je Šarović.

Komentari