Banjaluka: Žena bombaš ispraznila sudnice


“Postavljena je bomba, javite da ne nastradaju nevini”, otprilike ovako glasila je rečenica koju je juče ujutro nepoznata žena kazala radniku na telefonskoj centrali banjalučkog Okružnog suda i tako ispraznila ovu ustanovu.

Nakon njene dojave obaviještena je policija i evakuisana zgrada suda, a kontradiverzionim pregledom, koji je trajao oko sat, utvrđeno je da nema “paklene mašine”.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da je dojava upućena u 9.40 časova.

– Kontradiverzionim pregledom nije pronađena eksplozivna naprava. Policija nastavlja istragu s ciljem utvrđivanja svih okolnosti prijave – saopštila je PU Banjaluka.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da su lažne dojave o bombi u pojedinim institucijama povezane sa ljudima koji imaju problema sa zakonom i protiv kojih se vode sudski procesi.

– Očigledno ljudi koji imaju probleme sa zakonom i imaju sudske procese pokušavaju da opstruišu rad sudova – rekao je Lukač novinarima i dodao da policija u skladu sa zakonom mora da izvrši provjere svih dojava.

Pomenuta dojava upućena je samo pola časa prije zakazanog početka suđenja Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću, optuženim za ubistvo Miroslava Lazarevića. Ova dojava nije omela suđenje, jer je njima ročište održano nakon završetka kontradiverzionog pregleda. Osim ovoga, juče je u Okružnom sudu sa početkom u devet časova bilo zakazano suđenje optuženom za polno nasilje nad djetetom.

Nije poznato da li je dojava imala namjeru da prekine ova pomenuta suđenja ili je nešto drugo u pitanju. Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u pravosudnim ustanovama u posljednje vrijeme sve su češće.

Tako je banjalučki Osnovni sud u septembru dva puta evakuisan zbog lažnih dojava o bombi. Oba puta u toku je bilo suđenje profesoru banjalučke Tehnološke škole Spasi Šakoti koji je nedavno osuđen na pola godine zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred drugima.

Banjalučki Osnovni sud tokom februara 2015. godine tri puta je bio evakuisan zbog lažnih dojava o postavljenoj bombi.

Hapšenje

Gojko Golić (31) iz Prnjavora uhapšen je krajem septembra prošle godine zbog sumnje da je lažno dojavio da je u banjalučkom Okružnom sudu postavljena bomba. On je 23. septembra lani pozvao centralu u banjalučkom Okružnom sudu i rekao: “Postavljena je bomba na drugom spratu. Eksplodiraće za 20 minuta. Alahu-ekber!” Odmah nakon ove dojave zgrada suda i okolni objekti su evakuisani, a kontradiverzionim pregledom nije pronađena bomba. Golić je lažnom dojavom pokušao da odgodi izricanje presude za razbojništvo za koje mu je suđeno.

(Glas Srpske)

Komentari