Konzum u osam mjeseci ostvario prihod od 811 miliona evra


Preduzeće “Konzum”, koje posluje u okviru “Agrokora”, ostvarilo je od 1. januara do 31. avgusta ove godine prihod od 811,6 miliona evra, navodi se u izvještaju o stanju i sprovođenju mjera vanredne uprave u hrvatskom koncernu.

U poslovnoj grupi maloprodaja i veleprodaja /”Konzum Hrvatska”, “Konzum BiH”, “Tisak”, “Velpro centar” i “Velpro BiH”/, ostvareni su kumulativni prihodi od 1,36 milijardi evra, navodi se u izvještaju koji je rađen od 11. septembra do 10. oktobra.

U ovom periodu kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda /”Jamnica”, “Sarajevski kiseljak”, “Roto dinamik”, “Ledo”, “Frikom”, “Ledo Čitluk”, “Zvijezda”, “Dijamant” i PIK “Vrbovec”/ ostvarile su kumulativne prihode od 239,6 miliona evra, prenose hrvatski mediji.

U poslovnoj grupi prehrana kumulativni prihod od 1. januara do 31. avgusta iznosio je 790,4 miliona evra.

Rezultati revizije sadrže znatne ispravke izvještaja “Agrokora” iz ranijih perioda, uključujući umanjenje ukupnog kapitala “Agrokor grupe” u periodu od 31. decembra 2014. do 31. decembra 2016. godine u iznosu od gotovo 2,9 milijardi evra.

U izvještaju se dodaje da su kompanije bile uspješne u ljetnoj sezoni, te da se očekuje poboljšanje operativnog poslovanja u predstojećem periodu.

Zaključno sa septembrom ove godine ukupno je zaprimljeno 12.610 prijava potraživanja od 5.904 povjerioca.

Od ukupnog broja prijava, njih 215 dostavljeno je nakon isteka zakonskog roka za prijavu potraživanja.

Povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak predstavio je ranije revizorski izvještaj za taj koncern, nakon čega je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u toj firmi.

Ramljak nije želio da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih lica koja su prošle godine upravljale kompanijom.

Nakon revizije, ukupna imovina ovog koncerna manja je za 21,7 milijardi kuna /2,9 milijardi evra/ u odnosu na finansijski izvještaj za 2015. godinu, odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu sa Ivicom Todorićem.

Osim toga, revizijom je otkriveno da je poslovni gubitak u 2015. godini iznosio 3,6 milijardi kuna /480 miliona evra/, u poređenju sa 1,2 milijarde kuna /160 miliona evra/ ranije iskazane dobiti.

Komentari