Mundijal bez SAD, prvi put od 1986.


Fudbalska selekcija SAD eliminisana je sinoć iz daljih takmičenja za Svjetsko prvenstvo iduće godine, pošto je sa 2:1 izgubila od Trinidada i Tobaga.

Poslije 28 godina SAD ispadaju iz konkurencije za Mundijal, a sudbina i istorija su se neobično poigrale sa njima.

SAD su prije 28 godina prekinule 40-godišnje odsustvo sa SP iznenađujućom pobjedom nad Trinidadom, a sada su im se 28 kasnije, šanse za prvenstvo u Rusiji završile na još više zaprepašćujući način u istoj toj ostrvskoj zemlji.

Američkom timu bio je potreban samo neriješen rezultat za prolaz dalje sa selekcijom koja je na 99. mjestu FIFA liste, ali su od nje izgubili sa 2:1. Time se završilo sedam uzastopnih nastupa američkog tima na SP.

– Razočarali smo cijelu naciju danas – rekao je bek Omer Gonzales čiji je autogol u 17. minutu pokrenuo sunovrat.

Čak i poraz je mogao da im donese mogućnost da uđu u interkontinentalni baraž, ali samo ukoliko bi izgubili i Panama i Honduras. A da su SAD i jedan od tih rivala poraženi, Amerikanci bi završili četvrti u grupi i išli dalje u baraž idućeg mjeseca protiv Australije.

Odsustvo sa Svjetskog prvenstva u fudbalu je ogroman udarac za Američki fudbalski savez koji je posljednjih četvrt vijeka postepeno gradio podršku publike i države, uz pomoć sponzora i televizijskih partnera. To je takođe trauma za TV Foks koji će prenositi naredna tri Svjetska prvenstva pošto je preuzeo prava od ESPN-a.

Komentari