Trninić: Evropska banka spremna grantom da podrži Koridor “Pet ce”


Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je Evropska banka za obnovu i razvoj izrazila spremnost da sa 20 odsto grant sredstava prati izgradnju prve faza Koridora “Pet ce” kroz Srpsku, za koju je neophodno kreditno zaduženje od 70 miliona evra.

Trninić je naglasio da je riječ o šest kilometara auto-puta od petlje Јohovac do Rudanke.

“Јedini problem je što nije ispunjen najvažniji uslov za ovaj kredit, a to je usvajanje seta zakona o akcizama. Nije sporno da se potpiše ugovor ali efektivnost kreditnih sredstava ne bi bila moguća dok se ne usvoje ovi zakoni”, rekao je Trninić novinarima u Banjaluci.

On je nakon razgovora sa direktorom “Autoputeva Republike Srpske” Dušanom Topićem istakao da je EBRD pokazao interes i za neke druge infrastrukturne projekte u Srpskoj, kao što je izgradnja dionice Foča-Šćepan polje i povezivanje sa međudržavnim mostom, te izgradnja druge faze Koridora “Pet ce”.

Komentarišući najave Turske o pomoći izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, Trninić je rekao da postoje tri pravca koja treba da povežu Koridor “Pet ce” sa Koridorom “Deset”.

“To je već eksploatisana ruta tri, koja povezuje Istočno Sarajevo, Pale, Rogaticu i Višegrad do Srbije, kao brzi put. Druga ruta je veza sa Koridorom `Pet ce” od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine i ruta devet a, koja podrazumijeva auto-put između Doboja, Tuzle i Zvornika do Loznice”, objasnio je Trninić.

On je naglasio i da izgradnja mosta na Savi nema veze sa zakonom o akcizama, već da je to poseban proces koji teče dobrom dinamikom, te da bi sve neophodne procedure trebalo da budu završene na proljeće.

Direktor “Autoputeva” Dušan Topić naglasio je da bi za projekt prve faze Koridora “Pet ce” Vlada Srpske, Narodna skupština i Parlamentarna skupština BiH trebalo da odobre kreditni sporazum sa EBRD-om. Rekao je da je eksproprijacija zemljišta u toku, kao i priprema tenderske dokumentacije za izvođača radova i nadzorni organa kako bi taj posao bio završen do proljeća.

“Uslov za početak radova je da se do tada riješi pitanje zakona o akcizama,” ponovio je Topić.

Komentari