Vrste glavobolje, kada se treba obratiti ljekaru


Gotovo svako od nas susrešće se nekoliko puta u životu sa glavoboljom. Neko im je skloniji neko ne, ali rijetko ko zna da se i glavobolje međusobno razlikuju, i ta na neke od njih treba obratiti posebnu pažnju.

Glavobolja je nekad simptom da nam se sprema viroza ili upala sinusa. Nekada je obavezan pratilac mamurluka, a nekada je tu zbog stresa. Ima i glavobolja koje se jave odjednom i za samo nekoliko sekundi čini vam se da će vam glava pući.
Ljekari su glavobolje podijelili u šest tipova na osnovu toga gdje je bol lociran:

Glavovolja locirana u gornjoj polovini glave

Ovaj tip karakterišu bolovi u slijepoočnicama i ispred ušiju. Ovakva glavobolja nije opasna, ali često umije da traje danima i da stalno potmulo boli. Često je prate i preosjetljivost na zvukove i svjetlo, a uglavnom je jedino što možete da uradite jeste da što prije popijete tabletu protiv bolova i legnete u zamračenu sobu.
Tenzijska glavobolja

Karakterišu ga bolovi oko jagodica i iznad očiju. Obično je osjećaj kao da je glava stegnuta obručem. Takođe nije opasna, a uglavnom i ne traje predugo. Često je indikator stresa i pomaže ukoliko odspavate kada se pojavi.

Klaster

Ovu glavobolju definiše bol na jednoj strani lica, lociran oko oka. Ovo je jaka glavobolja koja nestaje i vraća se u ciklusima koji mogu da potraju i do mjesec dana. Između dva napada mogu da prođu i godine. Kod ovakve glavobolje stanje se uglavnom poboljšava kretanjem a ne mirovanjem. Obično se na strani na kojoj je glavobolja zapuši nos ili iz te nozdrve curi sekret, kapak natekne, oko je crveno i obliva vas znoj.

Bol u čelu
Ovde se radi o klasičnoj glavobolji zbog upale sinusa, a bol može da se proširi i na jagodice. Pomaže inhaliranje i tuširanje što toplijom vodom.

Bol u potiljku i tjemenu
Ovakva glavobolja ukazuje na probleme u kičmi i vratu. Obično muči ljude koji dugo sjede, pa vam se preporučuje više rekreacije.

Bol u sljepoočnicama
Ako dugo potraje, može da vodi u tenzijsku glavobolju, a pored sljepoočnica, bole i uši, lice, svako pomjeranje vilice koja “škljoca” kada je pomjerate. Ovo je tip glavobolje koji treba provjeriti sa ljekarom.

KADA ЈOŠ TREBA IĆI KOD LjEKARA?
Ukoliko niste skloni glavoboljama, a nakon 50. godine naglo počnu da se pojavljuju
Ukoliko vam se javi posebno neuobičajena glavobolja, nekarakteristična za vas
Ukoliko se bol pojačava kada se krećete ili kašljete
Ukoliko primjetite da vam glavobolja utiče na mentalne funkcije i promjenu ličnosti
Ukoliko glavobolju prate ukočenost vrata, temperatura, zbunjenost, zaboravnost, smanjen vid, usporen govor
Ukoliko glavobolju prati crvenilo u očima i pucanje kapilara
Ukoliko je glavobolja posljedica udarca u glavu
Glavobolja koja dolazi bez nekog posebnog razloga (recimo, probudila vas je).

Komentari