Dodik ekspresno odgovorio opoziciji


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su partije okupljene u Savez za promjene, odbijajući da dođu na sastanak koji je sazvao povodom skandalozne i sramne oslobađajuće presude Naseru Oriću, nastavile da “vode svoju predizbornu kampanju protiv Milorada Dodika, žrtvujući u toj borbi osnovne nacionalne i državne interese”.

Dodik je rekao da su lider SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić i ovoga puta samo tražili razloge za nedolazak na sastanak, jer očigledno nisu spremni da u otvorenom i konstruktivnom dijalogu Republika Srpska da svoj snažan odgovor konstantnom ponižavanju od Suda i Tužilaštva BiH.

“Nisu spremni ni za kakav dogovor koji bi značio bar privremeno povlačenje sa funkcija u Sarajevu dok se pitanje suđenja za ratne zločine ne riješi. Šta je 3.500 pobijenih Srba za 350 njihovih fotelja? Za njih očigledno ništa!”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će lideri opozicije u Srpskoj narodu ubrzo morati da odgovore na pitanja da li se plaše svojih partnera u SDA i Bakira Izetbegovića, koji su pokrovitelji Orićevih zločina, da li se plaše pojedinih ambasada koje su “potrčale” odmah da kažu da nema podrivanja Suda ili Tužilaštva, ili ih uopšte nije briga ni za narod ni za državu.

“Ne znam zbog čega se bune kad kažem da trguju nacionalnim interesima, kada svojim ponašanjem gotovo svakodnevno potvrđuju da je to tačno. Kako da im objasnim da su izbori tek za godinu dana i da nije sve u predizbornoj kampanji u koju su se dali prije vremena. Da li bi shvatili ako im kažem da su zločini nad našim narodom u Podrinju i širom Srpske iznad i SNSD-a i SDS-a i bilo koje partije u ovoj zemlji?”, naveo je Dodik.

Ističući da lideri opozicije nedolaskom na sastanak potvrđuju samo da je omraza prema predsjedniku Republike Srpske veća od odgovornosti prema toj Republici i njenim žrtvama, Dodik je zapitao kako drugačije shvatiti nekoga ko kao oni kaže – “mi smo objavili svoje stavove o presudi Oriću” – i šta znače potomcima žrtava njihovi stavovi koji, kao i obično, ostaju “mrtvo slovo na papiru” i zbog kojih se danima pravdaju Bakiru Izetbegoviću.

“Gospodo iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, to što vi radite nije više ni izdaja, vi ste sa živih Srba prešli na trgovinu mrtvim herojima i žrtvama našeg naroda. Za vas istorija ima samo jedno mjesto, koje ste i odbijanjem da dođete na jedan takav sastanak rezervisali”, poručio je predsjednik Srpske.

(Srna)

Komentari